گزارش سرشماری سال ۹۵ منتشر شد
جزییات آماری جمعیت ۸۰ میلیونی
به گزارش پایگاه خبری بانک مسکن- هیبنا، مرکز آمار ایران نتایج هشتمین سرشماری عمومی نفوس و مسکن کشور را منتشر کرد. بر اساس گزارش منتشر شده، جمعیت ایران در سال ۹۵ به ۸۰ میلیون نفر نزدیک شده است. به این ترتیب آمار نشان میدهد که جمعیت ایران در سال گذشته حدود ۷۹ میلیون و ۹۲۶ هزار و ۲۷۰ نفر بوده که به نسبت سرشماری سال ۹۰، معادل ۴ میلیون و ۷۷۶ هزار و ۶۰۱ نفر افزایش داشته است. بر اساس همین آمار، در مدت ۵ سال منتهی به سال ۹۵، جمعیت کشور حدود ۴. ۶ درصد رشد داشته و به طور متوسط رشد سالانه آن ۲۴. ۱ بوده است. این در حالی است که در سرشماری قبلی (سال ۹۰)، جمعیت کشور به نسبت سال ۸۵، به میزان ۴ میلیون و ۶۵۳ هزار و ۸۸۷ نفر افزایش داشته که به صورت درصد حدود ۶. ۶ درصد بوده است، بنابراین به نظر میرسد جمعیت کشور در بازه پنج ساله ۹۰ تا ۹۵ به نسبت بازه پنج ساله ۸۵ تا ۹۰، حدود ۱۲۲ هزار و ۷۱۴ نفر بیشتر افزایش داشته است. مرکز آمار در گزارش منتشر شده خود، جمعیت کشور را به سه دسته نقاط شهری، نقاط روستایی و غیرساکن تقسیم کرده است.
بر اساس تعریف ارائه شده در گزارش مذکور، منظور از جمعیت غیرساکن افرادی هستند که در زمان سرشماری در اقامت گاه ثابتی سکونت ندارند که به طور معمول به سه دسته خانوارهایی که در کوچ به سر میبرند یا در خارج شهرها و آبادیها در سرپناه قابل حمل زندگی میکنند، خانوارهایی که مدام محل زندگی خود را تغییر میدهند مانند کولیها و خانوارهایی که محل زندگی مشخصی ندارند و شبها در پارکها، خرابهها و... بیتوته میکنند، اطلاق میشود.بر اساس این گزارش جمعیت نقاط شهری کشور از ۵۳ میلیون و ۶۴۶ هزار و ۶۶۱ نفر در سال ۹۰، به حدود ۵۹ میلیون و ۱۴۶ هزار و ۸۴۷ نفر رسیده است که به این ترتیب حدود ۵ میلیون و ۵۰۰ هزار و ۱۸۶ نفر افزایش داشته است. گزارش مرکز آمار نشان میدهد که رشد نسبی جمعیت کشور در سال ۹۰ (به نسبت ۸۵)، حدود ۱۶. ۱۱ درصد بوده و این در حالیاست که رشد جمعیت در آخرین سرشماری انجام شده با ۸۶. ۰ واحد درصد کاهش به ۳. ۱۰ درصد رسیده است. متوسط رشد سالانه جمعیت شهری نیز در سرشماری سال ۹۰ حدود ۱۴. ۲ درصد بوده که در سرشماری سال ۹۵، به ۹۷. ۱ درصد کاهش پیدا کرده است. براساس گزاش مرکز آمار، آهنگ رشد جمعیت شهری ۱۷. ۰ واحد درصد کاهش داشته است.
گزارش سرشماری نفوس و مسکن سال ۹۵، نشان میدهد که جمعیت روستایی کشور از حدود ۲۱میلیون و ۴۴۶ هزار و ۷۸۳ نفر در سال ۹۰، با حدود ۷۱۶ هزار و ۱۵۸ نفر کاهش به ۲۰ میلیون و ۷۳۰ هزار و ۶۲۵ نفر در سال ۹۵ رسیده است. بنابراین رشد جمعیت روستایی کشور بین سالهای ۹۰ تا ۹۵ منفی ۳. ۳ درصد گزارش شده است. این در حالی است که در سرشماری سال ۹۰، رشد جمعیت روستایی به نسبت سال ۸۵، منفی ۱. ۳ درصد بوده که نشان دهنده این نکته است که رشد جمعیت روستایی کشور در سال ۹۵، به نسبت سال ۸۵ منفیتر شده است. علاوه بر این، متوسط رشد سالانه جمعیت روستایی در سال ۹۵، منفی ۶۸. ۰ درصد گزارش شده که به نسبت سرشماری سال ۹۰، حدود ۰۵. ۰ درصد کاهش داشته است. گزارش مرکز آمار نشان میدهد که جمعیت غیرساکن کشور در سال ۹۵، حدود ۴۸ هزار و ۷۹۸ نفر بوده است. این در حالی است که آمار جمعیت غیرساکن کشور در سرشماری سال ۹۰، حدود ۵۶ هزار و ۲۲۵ نفر بوده است. به این ترتیب حدود ۷ هزار و ۴۲۷ نفر از جمعیت غیرساکن کشور کاسته شده است.
بررسی آمارهای منتشر شده از سوی مرکز آمار نشان میدهد که از مجموع ۷۹ میلیون و ۹۲۶ هزار و ۲۷۰ نفر جمعیت در سال ۹۵، ۷. ۵۰ درصد آن را مردان و ۳. ۴۹ درصد را زنان تشکیل میدهند. مقایسه آمار سرشماری سال ۹۵ به نسبت سرشماری سال ۹۰ نشان میدهد که جمعیت مردان در سال ۹۵ حدود ۳. ۰ واحد درصد افزایش داشته و به همان نسبت جمعیت زنان کاهش داشته است. براساس این آمار، تعداد خانوارهای کشور در آخرین سرشماری، ۲۴ میلیون و ۱۹۶ هزار و ۳۵ عدد بوده که متوسط بعد خانوار ۳. ۳ محاسبه شده است. این در حالیست که در سرشماری سال ۹۰، تعداد خانوارهای کشور حدود ۲۱ میلیون و ۱۸۵ هزار و ۶۴۷ عدد بوده که متوسط بعد آن ۶. ۳ اعلام شده است. متوسط بعد خانوار بر اساس تعریف، عبارت است از متوسط تعداد افراد در خانوار و از تقسیم تعداد جمعیت به تعداد کل خانوار بهدست میآید. به این ترتیب در سال ۹۵ به نسبت سال ۹۰، حدود ۳. ۰ واحد از بعد خانوار کاسته شده و خانوار کوچکتر شده است.