شوک قیمتی در بازار مسکن منتفی است
یک کارشناس بازار مسکن با رد فرضیه بروز شوک قیمتی در بازار مسکن، در پیش بینی روند بازار مسکن پایتخت طی یکسال آینده گفت: به نظر میرسد نرخ رشد قیمت مسکن، در محدوده نرخ تورم عمومی کشور خواهد بود.
بهروز ملکی تحلیلگر ارشد بازار مسکن سه شاخص را در ارزیابی وضعیت بازار مسکن موثر دانست و به پایگاه خبری بانک مسکن، گفت: بررسی شاخصهای پیشنگر بخش مسکن شامل معاملات، تسهیلات و قیمت بیانگر نزدیک شدن بخش مسکن به ایستگاه پایانی رکود پس از گذشت سه سال (از نیمه دوم سال 92 تاکنون) است. بنابراین ، این پیشبینی وجود دارد که بازار مسکن در شهر تهران به تدریج و بدون بروز شوک قیمتی وارد دوره رونق شده و به تبع آن بازار مسکن در سایر کلانشهرهای کشور نیز به تدریج از رکود فاصله بگیرند.
او با استناد به شاخصهای پیش نگر بازار مسکن که به صورت رسمی از سوی بانک مرکزی اعلام شده است، اظهار کرد: ردیابی روند بازار مسکن طی ماههای آتی با توجه به دو دسته عوامل بیرونی و درونی بخش مسکن امکانپذیر است. در بررسی عوامل بیرونی مشخص میشود که افزایش درآمدهای نفتی و بهبود رشد اقتصادی منجر به بروز تحرکاتی در بخش مسکن شده است. همچنین در درون بخش مسکن نیز عرضه واحدهای مسکونی ساخته شده در سالهای 90 تا 92 که در دو سال گذشته به واسطه رکود، به بازار عرضه نشدهاند، و همچنین افزایش نسبت تسهیلات به قیمت مسکن و کاهش نرخ سود تسهیلات صندوق پسانداز یکم از مهم ترین عواملی است که با ایجاد انگیزه در متقاضیان خرید مسکن، سبب شده تا بازار مسکن فاصله بیشتری با رکود بگیرد.
وی ادامه داد: اگر چه آمار رسمی بانک مرکزی از تحولات بازار مسکن در آذرماه از رشد قیمت همراه با کاهش معاملات در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته حکایت دارد اما این نوسانات کوتاه مدت است و پیشبینی میشود حجم معاملات در زمستان سال جاری در مقایسه با فصل پائیز روند افزایشی داشته باشد. ضمن آنکه همچنان سیاست دولت بر حمایت از مسکن از طریق تحریک تقاضای مصرفی به ویژه برای خانه اولیها استوار است.
ملکی تاکید کرد: از مهمترین عوامل تاثیرگذار بر قیمت کالاها در یک دوره زمانی بلند مدت، تورم عمومی است. در حال حاضر قیمت اسمی مسکن در مقایسه با سه سال و نیم گذشته، تفاوت قابل ملاحظهای ندارد این در حالی است که بررسی قیمتی سایر کالاها و خدمات در همین دوره زمانی از افزایش دست کم 50 درصدی حکایت دارد که از آن میتوان تعبیر به کاهش شدید قیمت واقعی مسکن داشت. از این رو در مقطع کنونی رونق بازار مسکن بسیار محتمل و قابل انتظار است.
مدیرکل تجهیز منابع مالی شرکت مادر تخصصی عمران و بهسازی تصریح کرد: در مجموع میتوان گفت با توجه به مختصات کنونی بازار مسکن میزان افزایش قیمت بازار خفیفتر از دورههای گذشته خواهد بود و بروز شوک در این بازار دور از ذهن است. در عین حال افت معاملات مسکن همزمان با رشد قیمتها طی یکماه پایانی فصل پائیز نمی تواند پیامی به معنای بازگشت رکود به این بخش را مخابره کند.