پاسخ یک تحلیل گر اقتصاد مسکن به پرسش بازار:
چگونه قیمت مسکن در دوره رونق کنترل شود؟
به گزارش پایگاه خبری بانک مسکن ؛یک تحلیلگر اقتصاد مسکن با اشاره به وجود مشکل «عدم تطابق در عرضه و تقاضای مسکن» در شهرهای کشور به خصوص کلان شهرهایی همچون تهران گفت: همین عدم تطابق یکی از مهمترین عواملی است که موجب می شود در دوره های رونق معاملات مسکن، قیمت ها با نوسانات محسوس مواجه شود.
بهروز ملکی خاطر نشان کرد: هم اکنون ۵۵ درصد از معاملات خرید و فروش مسکن در شهر تهران در آپارتمانهای با مساحت کمتر از ۸۰ متر مربع صورت می پذیرد که این موضوع به دلیل عبور تازه بازار ملک از رکود و در جریان بودن دوره پیش رونق، تاثیری بر نوسانات صعودی قیمت ها نداشته است.
وی ادامه داد: این در حالی است که تنها ۳۰ درصد از ساخت و سازهای شهر تهران در آپارتمان های با مساحت کمتر از ۸۰ متر مربع صورت می پذیرد و اگر این دوگانگی و تضاد بین خریدها و شکل عرضه، ادامه داشته باشد، بازار ملک در یکی دو سال آینده، به موازات رونق معاملات، دچار التهاب قیمتی خواهد شد.
ملکی تاکید کرد: این آمارها به روشنی معضل عدم تطابق عرضه و تقاضا در بازار مسکن پایتخت را تایید می کند و نشان می دهد طی سال های اخیر سازندگان واحدهای مسکونی بدون توجه به الگوی تقاضا در بازار مصرفی واحدهای مسکونی، اقدام به ساخت و ساز کرده اند.
وی با اشاره به افزایش حجم معاملات خرید مسکن در اولین ماه از زمستان(دی ماه) امسال،گفت: همان طور که پیش از این نیز انتظار می رفت در فصل زمستان، حجم معاملات خرید و فروش آپارتمان نسبت به فصل پاییز، افزایش قابل توجهی را تجربه کرد.
وی ادامه داد: بنا بر مطالعات اقتصادی صورت گرفته، حجم معاملات خرید و فروش مسکن در دی ماه حدود 40 درصد بیشتر از آذرماه بوده است که این موضوع چشم انداز زمستانی بازار مسکن را قابل پیش بینی خواهد کرد.
ملکی تصریح کرد: بر مبنای چشم انداز زمستانی بازار مسکن، پیشبینیها حاکی از نوسانات غیرهیجانی قیمت مسکن در کوتاه مدت است و انتظار می رود حجم معاملات خرید و فروش مسکن طی ماه های آتی –بهمن و اسفند - سیر افزایشی اما غیر هیجانی داشته باشد.
این تحلیلگر اقتصاد مسکن تاکید کرد: هم اکنون شواهد موجود در بازار مسکن نشان میدهد قیمت مسکن در سال جاری همچنان از تورم انتظاری محدودی برخوردار است. به این معنا که مطابق با آخرین برآوردها و تحلیل ها انتظار نمی رود نرخ رشد قیمت مسکن از حول و حوش تورم عمومی -10 درصد- فراتر رود.
وی همچنین در خصوص چشم انداز بازار ساخت مسکن خاطرنشان کرد: شواهد حاکی است با رونق و افزایش حجم معاملات خرید و فروش مسکن، دوره بهبود نسبی در ساخت و سازها را نیز بتوان از سال آینده مشاهده کرد.
ملکی تصریح کرد: این در حالی است که مطابق با پیش بینی ها، رشد قیمت مسکن در سال جاری نسبت به سال گذشته، حول و حوش تورم عمومی خواهد بود و از حد 10 درصد فراتر نخواهد رفت. این در حالی است که در حال حاضر متوسط قیمت مسکن در تهران نسبت به سال گذشته همین موقع، حدود 9 درصد افزایش از خود نشان می دهد.
وی با بیان اینکه طی سال های گذشته، رشد قیمت مسکن در مناطق شمالی و شمال غرب پایتخت بیش از سایر مناطق شهر تهران بوده است، گفت: بیشترین میزان رشد قیمت مسکن در مناطق 22 گانه شهر تهران طی 5 سال اخیر مربوط به منطقه 6 بوده است که میانگین قیمت مسکن در این مدت و در بازه زمانی اعلام شده نزدیک 3 برابر شده است.
ملکی ادامه داد: بعد از منطقه 6 در منطقه 5 پایتخت با رشد 2/76 برابر قیمت مسکن طی 5 سال گذشته مواجه بودیم و سپس در منطقه یک شهر تهران میانگین قیمت مسکن رشد 2/67 درصدی داشته است.
وی افزود: در این میان مناطق 10،19 و 17 شهر تهران به ترتیب با رشد 2/09 ، 2/12 و 2/14 برابری، کمترین میزان رشد قیمت مسکن طی 5 سال گذشته را تجربه کرده اند.