بانک مرکزی در یک گزارش رسمی اعلام کرد:
ثبات قیمت مسکن در بهمن ماه
به گزارش پایگاه خبری بانک مسکن، تازه ترین آمار منتشر شده از سوی بانک مرکزی برگرفته از آمار سامانه ثبت معاملات املاک و مستغلات کشور نشان می دهد: متوسط قیمت خرید و فروش هر مترمربع زیربنای واحد مسکونی معامله شده از طریق بنگاه های املاک در بهمن ماه معادل 4 میلیون و 500 هزار تومان بوده است که نسبت به دی ماه معادل ٢ درصد رشد داشته است. متوسط قیمت هر مترمربع آپارتمان مسکونی در اولین ماه از فصل زمستان معادل 4 میلیون و 490 هزار تومان گزارش شده بود. در عین حال میانگین قیمت هر مترمربع واحد مسکونی در بهمن ماه در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته معادل 7/6 درصد افزایش داشته است. کارشناسان و تحلیلگران بازار مسکن معتقدند یکی از دلایل رشد نقطه به نقطه(بهمن ماه سال جاری نسبت به بهمن سال گذشته) رشد قیمت 2 تا 3 درصدی ماهانه در سال جاری بوده است.
گزارش رسمی بانک مرکزی در عین حال از ریزش تعداد معاملات آپارتمان های مسکونی در شهر تهران طی 30 روز بهمن ماه خبر می دهد. در این ماه از سال جاری تعداد معاملات آپارتمان های مسکونی شهر تهران به 15 هزار و 600 واحد مسکونی رسید که نسبت به دی ماه سال جاری و ماه مشابه سال گذشته به ترتیب معادل 6/7 و 4/5 درصد کاهش را تجربه کرده اند.
بخشی از آخرین گزارش رسمی منتشر شده از سوی بانک مرکزی به بررسی تحولات یازده ماهه منتهی به بهمن ماه سال جاری اختصاص دارد. بنا به بررسی های انجام شده در 11 ماهه منتهی به بهمن ماه 95، تعداد معاملات آپارتمان های مسکونی شهر تهران به 149 هزار و 800 واحد مسکونی رسیده است که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته معادل 6/5 درصد افزایش را نشان می دهد. ضمن آنکه در این مدت متوسط قیمت هر مترمربع بنای واحد مسکونی معامله شده نسبت به دوره مشابه سال 94 معادل 5/4 درصد و کمتر از نرخ تورم عمومی کشور رشد داشته است. در 11 ماهه منتهی به بهمن ماه سال جاری متوسط قیمت هر مترمربع آپارتمان مسکونی در پایتخت معادل 4 میلیون و 380 هزار تومان بوده است.
نکته جالب آنکه بررسی های اولیه از مقایسه روند رشد نرخ تورم عمومی کشور و افزایش میانگین قیمت مسکن در شهر تهران طی 11 ماه منتهی به بهمن ماه سال جاری نشان می دهد: همچنان روند رشد میانگین قیمت واحدهای مسکونی در شهر تهران کمتر از نرخ تورم کشور بوده است. بنابر آمار اولیه نرخ تورم عمومی کشور در 11 ماهه مورد اشاره در حدود 7 درصد بوده است.
کارشناسان و تحلیلگران بازار مسکن رشد 6/5 درصدی حجم معاملات شهر تهران در 11 ماهه منتهی به بهمن سال جاری نسبت به مدت مشابه سال 94 را نشانه بهبود وضعیت بازار مسکن در سال 95 می دانند. از دیدگاه کارشناسان بازار مسکن مهم ترین عامل در ثبات نسبی قیمت ها و رشد حجم معاملات، تاثیرگذاری عملکرد بانک عامل بخش مسکن در پرداخت تسهیلات مناسب به این بخش است. یکی از مهم ترین اقدامات انجام شده در این زمینه آغاز پرداخت تسهیلات صندوق پس انداز یکم از خردادماه سال جاری قلمداد می شود که توانسته تقاضای خرید را بصورت هدفمند و برنامه ریزی شده و بدون رشد هیجانی وارد بازار معاملات کند.
در این میان بررسی بانک مرکزی از تحولات بازار مسکن در دومین ماه از آخرین فصل سال جاری حاکی از تکرار تمایل متقاضیان خرید خانه به آپارتمان های نوساز تا پنج سال ساخت بوده است. این آمار نشان می دهد: در حدود 54 درصد از معاملات خرید و فروش انجام شده در این ماه متعلق به آپارتمان های تا پنج سال ساخت بوده است. همچنین از میان مناطق 22گانه شهر تهران، مناطق مصرفی پنج و چهار بیشترین سهم از معاملات خرید و فروش آپارتمان های مسکونی را دارا بوده اند.
طوری که از مجموع 15 هزار و 600 واحد مسکونی معامله شده از طریق بنگاه های املاک، معادل 16/2 درصد از معاملات در منطقه پنج و معادل 11/5 درصد از معاملات در منطقه چهار انجام شده است.
پس از این دو منطقه مناطق دو، هشت، 14 و 7 نیز در رتبه های بعدی بیشترین معاملات انجام شده در یک ماه بهمن قرار گرفته اند.
همچنین بررسی تحولات بازار اجاره بهای مسکن در بهمن ماه سال جاری نیز موید تغییر متناسب اجاره بها با تحولات نرخ تورم و رشد قیمت مسکن در این دوره است طوری که شاخص کرایه مسکن اجاری در شهر تهران و در کل مناطق شهری نسبت به ماه مشابه سال قبل به ترتیب 11/2 و 9/4 درصد رشد را نشان می دهد.