روند دو دهه نوسانات ارزش ملک تشریح شد
«شمال تهران» رتبه اول رشد قیمت مسکن
به گزارش پایگاه خبری بانک مسکن،بهروز ملکی تحلیل گر اقتصاد مسکن با بیان این مطلبگفت: قیمت مسکن در مناطق 1 تا 20 شهر تهران طی سال های 71 تا 94 چندین برابر شده است که از این میان منطقه یک با رشد 118 برابری در صدر فهرست بیشترین رشد قیمت مسکن در پایتخت قرار دارد و بعد از آن مناطق 2،3 و 5 به ترتیب با رشد 111،102 و 100 برابری بیشترین نرخ رشد قیمت مسکن طی بازه زمانی اعلام شده را به خود اختصاص داده اند.
وی افزود: مطابق با این آمارها ملاحظه می شود که مناطق شمالی و شمال غرب تهران طی بیست سال گذشته بیشترین نرخ رشد قیمت مسکن را داشته اند.این در حالی است که منطقه 17 شهر تهران با رشد 63 برابری کمترین میزان رشد را در میانگین قیمت هرمترمربع آپارتمان مسکونی تجربه کرده است.
ملکی افزود: هم اکنون گران ترین شهر کشور به لحاظ میانگین هرمترمربع آپارتمان مسکونی شهر تهران است که متوسط قیمت هرمترمربع مسکن در این شهر به حدود 4 میلیون و500 هزار تومان می رسد این در حالی است که شهرهای بیرجند و ایلام با میانگین قیمت یک میلیون تومان برای هرمترمربع واحد مسکونی ارزان ترین شهرها به لحاظ هزینه خرید مسکن برای خانوارها محسوب می شوند.
وی خاطرنشان کرد: در میان شهرهای کشور بیشترین نرخ رشد قیمت مسکن طی دو دهه اخیر مربوط به شهرهای ارومیه،همدان،قم و اراک بوده است که قیمت مسکن در این بازه زمانی در این شهرها به حدود 110 برابر رسیده است.این در حالی است که کرمان با رشد 71 برابری در قیمت مسکن کمترین میزان افزایش را در نرخ رشد قیمت مسکن طی دو دهه گذشته به خود اختصاص داده است.
این تحلیلگر بازار مسکن خاطرنشان کرد: طی سال های 71 تا 94 نسبت هزینه مسکن از کل هزینه خانوار روند افزایشی داشته است و از 28 درصد در دهه 70 به 35 درصد در سال 94 رسیده است.
وی ادامه داد: از نظر نوع مالکیت واحدهای مسکونی نیز می توان گفت در حالیکه 78 درصد سکونت مردم در سال 65 در واحدهای مسکونی ملکی بوده است -یعنی در این سال 78 درصد مردم مالک بوده اند- اما این میزان در سال 90،به 63 درصد کاهش یافته است و سکونت استیجاری در همین بازه زمانی از 11 درصد در سال 65 به 27 درصد در سال 90 رسیده است.
ملکی تاکید کرد:این آمارها تایید کننده این مطلب است که طی سال های اخیر مردم ایران مستاجرتر شده اند؛ یعنی میزان مالکیت واحدهای مسکونی در کشور کاهش یافته و به همین میزان بر میزان سکونت استیجاری افزوده شده است.
وی با تشریح تاریخچه نرخ رشد قیمت اسمی مسکن و نرخ رشد تورم عمومی در کشور گفت: در فاصله سال های 71 تا 95،تورم عمومی به جز در برخی سال ها که به بیش از 30 درصد نیز رسیده است،همواره بین 10 تا 20 درصد به طور میانگین در نوسان بوده است؛ رشد قیمت مسکن نیز در برخی سال ها بیش از تورم عمومی و در برخی سال ها کمتر از حد تورم عمومی بوده است؛ در واقع نرخ رشد قیمت مسکن در دوره های زمانی مختلف همواره به صورت سینوسی حول و حوش تورم عمومی در نوسان بوده است.
وی برای بازار مسکن سال 96 پیش بینی کرد: در سال 96 تقاضای سرمایه ای همچنان اندک و تقاضای مصرفی مسکن روند متوسطی خواهد داشت؛ ثبات اسمی قیمت مسکن که در سال 95 و 94 شاهد آن بودیم دیگر توجیه نخواهد داشت.
ملکی افزود: نرخ رشد اجاره بها و همچنین نرخ رشد قیمت مسکن در سال 96 حول و حوش نرخ تورم عمومی خواهد بود اما احتمال اینکه رشد قیمت مسکن اندکی بیش از تورم عمومی حرکت کند هم وجود دارد که این موضوع به متغیرهای بیرونی بازار مسکن یعنی متغیرهای اقتصاد کلان بستگی زیادی دارد.