مشاور اقتصادی رئیس جمهوری تشریح کرد
نقش بخش مسکن در رشد اقتصادی سال آینده
به گزارش پایگاه خبری بانک مسکن، مسعود نیلی در همایش چشم انداز اقتصاد ایران در اتاق بازرگانی ایران با بیان این که در حال حاضر با وجود این که علائم مثبتی در مسکن وجود دارد، این بخش هنوز در فاز رونق قرار نگرفته است ، گفت: از مقدار منفی رشد ارزش افزوده بخش مسکن کاسته شده است. اما با فعال شدن این بخش در سال آینده، می تواند گفت بخش زیادی از صنایع به حرکت در خواهد آمد.
مشاور اقتصادی رئیس جمهوری، چهار عامل موثر در رشد اقتصادی را «ثبات اقتصاد کلان»، «فعال شدن ظرفیت های خالی»، «نهایی شدن برجام» و «تحولات اقتصاد جهانی» دانست. به گفته وی، کاهش و کنترل تورم به ثبات اقتصادی کمک کرد و برجام، این امکان را داد که به بازارهای جهانی دست پیدا کنیم. همچنین به دلیل کند شدن حرکت اقتصاد در سال 1394، به رغم کاهش روند سرمایه گذاری، بخشی از ظرفیت های اقتصادی در سال 1395 فعال شد و صادرات محصولات غیرنفتی به دلیل تحولات اقتصاد جهانی در سال جاری رشد کرد. نیلی با اشاره به این تحولات سال 1395 را از سه جهت سال منحصر به فردی معرفی کرد. نخست آن که تورم در سطح تک رقمی مانده است، رشد اقتصادی به بالای 7 درصد می رسد و رقم اشتغالزایی نیز منحصر به فرد بوده است.
مشاور اقتصادی رئیس جمهوری در ادامه به عوامل اثرگذار در رشد اقتصادی سال 1396 اشاره کرد. از نگاه وی، بخشی از مکانیزم های رشد 1395 با شدت اثر کمتر در رشد سال آینده نیز اثرگذار خواهد بود. به عنوان مثال ارزش افزوده نفت تداوم خواهد یافت و به رشد اقتصادی کمک خواهد کرد، اما اثر آن محدودتر (رشد ارزش افزوده ای معادل 4 یا 5 درصد) خواهد شد و رشد 60 تا 70 درصد سال جاری تکرار نخواهد شد.
رئیس موسسه عالی آموزش و پژوهش، مدیریت و برنامه ریزی در کنار تصویر زیبا در سال 1395، تصویر دیگری از اقتصاد کشور که تا حدی نگران کننده هست، نیز ارائه کرد. از نگاه نیلی، عواملی که رشد اقتصادی را در سطح پایین نگه داشته، موقتی نیست و به آسانی قابل رفع نخواهد بود. به گفته وی، متوسط ورود سالانه به بازار کار تا پاییز 1393 کمتر از 60 هزار نفر بوده، اما پس از پاییز 93 به تفکیک هر فصل نسبت به مدت مشابه سال قبل، ورود متقاضی به بازار کار به طور متوسط یک میلیون و 70 هزار نفر بود. در فصل اول و دوم سال 1395 نسبت به مدت مشابه سال قبل، یک میلیون و 200 هزار متقاضی شغل در بازار کار نفر بوده اند. وی با بیان این که در سال 1395، از نظر ایجاد شغل 700 هزار نفرظرفیت ایجاد شده که این تصویر زیبای اقتصاد است، اما همزمان 500 هزار نفر به تعداد بیکاران اضافه شده است که یک تصویر نگران کننده ایجاد شده است.
6 چالش اقتصاد ایران
مشاور اقتصادی رئیس جمهوری در جمع بندی صحبت های خود از «بحران منابع آب کشور»، «مسائل زیست محیطی»، «صندوق بازنشستگی»، «بودجه دولت»، «نظام بانکی» و «بیکاری» به عنوان 6 ابرچالش اقتصاد ایران یاد کرد، که باید برای هر یک استراتژی مشخص و معینی داشت.
نیلی افزود: حل این مسائل، جای بازی سیاسی ندارد و انسجام ملی میطلبد. همه در کشور راجع به مصارف و مخارج صحبت میکنند ولی هیچ کس راجع به منابع صحبتی نمیکند. مشاور رئیس جمهور در امور اقتصادی تاکید کرد: اقتصاد ایران ظرفیت مزایده سیاسی را ندارد و باید با گفتمان ملی آنها را حل کرد. فراموش نکنیم که گفتمان ملی فراتر از تعامل دولت و بخش خصوصی است.