یک مقام مسئول در بانک مرکزی:
برجام فعالیتهای بانکی بینالمللی ایران را تسهیل کرد
به گزارش خبرگزاری ایبنا، حسین یعقوبی مدیرکل بین المل بانک مرکزی ، ضمن بیان این مطلب در نشست تخصصی اقتصاد مقاومتی و برجام که صبح امروز (دوشنبه ۱۶ اسفندماه) و با محوریت بازار پول و سرمایه و شفافیت اقتصادی در دفتر مطالعات سیاسی و بین المللی وزارت امور خارجه در حال برگزاری است، با بیان اینکه یکی از ضرورتهای انجام همکاریهای تجاری و اقتصادی بینالمللی، ایجاد روابط کارگزاری بانکی است، افزود: هرگونه محدودیت در روابط کارگزاری، نقل و انتقالات ارزی و ارایه خدمات بانکی به متقاضیان و فعالان اقتصادی را با مشکل مواجه ساخته و به تبع آن فعالیتهای تجاری و اقتصادی کشور متأثر خواهد شد.
مدیرکل بین الملل بانک مرکزی ادامه داد: بدین لحاظ و با هدف تبدیل تحریم های هوشمند به یک جنگ اقتصادی، آمریکا واردات نفت از ایران و برقراری روابط کارگزاری با سیستم بانکی ایران را تحریم کرد.
وی تأثیر تحریمها بر روابط کارگزاری با بانکهای خارجی را مورد اشاره قرار داد و تصریح کرد: تحریم ها بر روابط کارگزاری تاثیرات فراوانی از جمله، عدم امکان افتتاح و نگهداری حساب ارزی، عدم امکان تبدیل ارزی، عدم فروش اسکناس به بانک مرکزی، عدم فروش طلا، افزایش هزینه تامین طلای مورد نیاز، افزایش هزینههای نقل و انتقال ارز به دلیل تهیه آن از طریق مجاری غیر معمول با صرف هزینه های گزاف بالغ بر 6 تا 8 درصد و همراه با ریسک بالا و افزایش ریسکهای عملیاتی، به دلیل عدم امکان استفاده از ارزهای جهان روا و متعاقب آن نگهداری ذخایر ارزی صرفاً به چند ارز در پی داشته است.
نقل و انتقالات ارزی
وی با اشاره به اینکه درآمدهای ارزی جمهوری اسلامی ایران از صادرات نفت و گاز قابل توجه بوده و دسترسی به این منابع در هر زمان و انتقال آن به داخل کشور و یا به هر مکان دیگر با اهداف مختلف از اهمیت فوقالعادهای برخوردار است، افزود: مدیریت ذخایر ارزی ایجاب میکند این منابع با لحاظ ریسکها و هزینههای مربوطه در چندین بانک معتبر نگهداری شود.
این مقام مسوول بانک مرکزی خاطرنشان کرد: در حالی که بر اساس تحریمهای بین المللی نقل و انتقال درآمدهای مزبور باید در چارچوب مقررات تحریم انجام شود؛ در این راستا بخش عمده ای از منابع ارزی فوق نزد بانکهای خارجی رسوب شده و قابل استفاده برای مدیریت بازار ارز، تامین مالی بازرگانی خارجی، پرداخت بدهیها و تعهدات ارزی و غیره نبود.
تاثیر تحریمها بر نقل و انتقالات ارزی
یعقوبی در بخش دیگری از سخنان خویش به تاثیر تحریم ها بر نقل و انتقالات ارزی پرداخت و گفت: بر اساس تحریمهای وضع شده توسط ایالات متحده آمریکا، کشورهای وارد کننده نفت ایران مکلف بودند عواید حاصل از فروش نفت را در بانک های خود نگه داشته و از انتقال آنها به سایر کشورها ممانعت به عمل آورند؛ در نتیجه این محدودیت، در زمان تحریم درآمدهای نفتی صرفا به حساب باز شده در یک بانک داخلی در کشور وارد کننده نفت از ایران واریز شده و فقط به منظور تسهیل تجارت مجاز بین آن کشور و ایران بکار می رفت.
وی ادامه داد: این وجوه نمی توانست به کشور سومی منتقل شود، به ایران برگردد و یا به منظور تسهیل تجارت با یک کشور سوم بکار گرفته شود. بدین لحاظ درآمدهای ارزی کشور در حسابهای مربوطه رسوب شده و امکان استفاده فراهم نبود.
مدیرکل بین الملل بانک مرکزی گفت: عدم امکان انتقال ارز به همراه مدیریت نامطلوب بازار ارز موجبات نوسانات شدید و لحظهای نرخ ارز را فراهم آورده بود و صدمات زیادی را بر پیکره تولید و صنایع کشور وارد کرد، ضمن آنکه مدیریت ذخایر ارزی کشور عملاً مفهوم خود را از دست داده بود.