یک کارشناس اقتصادی تشریح کرد:
امکان طراحی سپردهها و تسهیلات جدید در پی افزایش سرمایه بانک مسکن
وی پیشنهاد داد این بانک سپردهها و تسهیلات جدیدی با استفاده از منابع مالی جدید متناسب با شرایط پرداخت اقساط خریداران مسکن طراحی کند.حمید یاری در گفت و گو با پایگاه خبری بانک مسکن، با اشاره به اینکه برخورداری از سرمایه کافی به عنوان یکی از شروط حفظ سلامت بانک و وسیله فعالیت پایدار و مستمر این نهاد مالی محسوب میشود،گفت: بانک در صورت برخورداری از سرمایه کافی میتوانند در هنگام وقوع ریسک و زیانهای غیرمترقبه از سرمایه سپردهگذارانش حفاظت کند. لذا افزایش سرمایه بانک در شرایط کنونی اتفاق مبارکی برای بانک مسکن و بخش ساخت و ساز کشور است.
وی در خصوص تاثیر افزایش سرمایه بانک مسکن به بیش از دو برابر بر بازار مسکن،گفت: بخش مسکن مانند هر بخش واقعی دیگری، تابعی از شرایط عرضه و تقاضا است. بنابراین شاید افزایش سرمایه بانک به صورت مستقیم بر بازار مسکن تاثیری نداشته باشد، اما به صورت غیرمستقیم با افزایش توان ارائه تسهیلات میتواند هزینه تامین مالی را برای بخش عرضه و تقاضا کاهش دهد.
یاری با بیان اینکه طی چند سال اخیر بانک مسکن هدف خود را تبدیل شدن به یک بانک توسعهای ـ تخصصی در حوزه مسکن قرار داده است، در خصوص اولویت مصرف منابع جدید بانکی که به دنبال افزایش سرمایه رخ میدهد، اظهار کرد: هدف اصلی بانکهای توسعهای بر خلاف بانکهای تجاری، حداکثر سازی سود نیست، بلکه اهداف اجتماعی در اولویت قرار میگیرد. لذا بهترین طریقه مصرف این منابع جدید میتواند افزایش سقف تسهیلات پرداختی به طبقه میان درآمدی (تسهیلات صندوق پس انداز مسکن یکم و زوجین جوان) و نیز افزایش پرداخت تسهیلات نوسازی بافتهای فرسوده باشد.
این کارشناس اقتصادی در خصوص نسبت بهینه هزینهکرد منابع مالی توسط بانک مسکن در سر فصلهای گوناگون تسهیلاتی، گفت: نمیتوان نسبت مشخصی را اعلام کرد اما بهترین روش این است که پرداخت تسهیلات چه در بخش عرضه (ساخت و بافت فرسوده) و چه در بخش تقاضا (انواع تسهیلات خرید) باید به گونهای باشد که بتوان با کمترین هزینه جانبی و با نرخی عادلانه تامین مالی بخش واقعی صورت گیرد.
یاری خاطر نشان کرد: به طورکلی این بخش تقاضا است که نیاز به تسهیلات بلند مدت با نرخ عادلانه و اقساط قابل پرداخت دارد و اگر بخش عرضه اطمینان داشته باشد که آپارتمانهایی که میسازد با نرخ سود معقول به فروش خواهد رفت، میتواند از سیستم بانکی به راحتی تامین اعتبار کند. لذا معتقدم وزن اصلی پرداخت تسهیلات باید به بخش خرید اختصاص یابد.
وی با بیان اینکه به دنبال این افزایش سرمایه، بانک مسکن میتواند سپردههای جدیدی طراحی کرده و تسهیلات متفاوتی برای بازار مسکن تعریف کند، گفت: البته در حال حاضر روشهای مناسبی مانند بهرهمندی از تسهیلات بدون سپرده مسکن از طریق خرید اوراق در کنار صندوق یکم وجود دارد اما با این افزایش سرمایه، باب جدیدی برای تنوع بخشی به این ابزارها جهت تطبیق بیشتر تسهیلات با شرایط خریداران رخ داده است.
یاری لیزینگ مسکن را یکی از این ابزارها معرفی کرد که بانک مسکن میتواند با بهرهمندی از شرایط حاصل از افزایش سرمایه، با رعایت ملاحظات بانک مرکزی به آن مجهز شود.