آمارهای پولی و بانکی در بهمن ماه ۱۳۹۵ نشان می دهد
رشد ۸۵ درصدی منابع صندوق پس انداز مسکن
به گزارش پایگاه خبری بانک مسکن، بانک مرکزی جدیدترین گزارش پولی و بانکی کشور در بهمن ماه سال 1395 را منتشر کرد. بر اساس آمارهای این گزارش، حجم منابع سپرده گذاری شده در صندوق پس انداز مسکن به رقم ٥/٣ هزار میلیارد تومان رسیده است. این رقم نسبت به بهمن ماه سال 1394، ٨٥/١ درصد بیشتر شده است. همچنین رشد این منابع در یازده ماه نخست سال 1395، رقمی معادل 79 درصد بوده است. کاهش نرخ سود صندوق پس انداز مسکن به هشت درصد در بافت های فرسوده و ٩/٥ درصد در سایر مناطق شهری، دلیل استقبال مردم از افتتاح حساب در صندوق بانک مسکن است.
بر اساس آمارهای بانک مرکزی، کل سپردههای بانکی در بهمن ماه سال 1395 به 1178 هزار میلیارد تومان رسیده است. رشد این رقم در 12 ماه منتهی به این ماه معادل ٢٤/٦ درصد رسیده است که این رقم در 12 ماه منتهی به بهمن ماه سال 1394 معادل ٢٩/٦ درصد گزارش شده است. این روند نشان میدهد رشد سپردهگیری بانکها نیز کاهش یافته است. البته کاهش رشد به معنی کاهش میزان سپردهگیری بانکها نیست؛ بلکه به این معنی است که سرعت سپردهگیری بانکها نسبت به مدت مشابه سال 1394، افت کرده است. با کاهش نرخ سود به نظر میرسد بخشی از سپردههای مدت دار به سرمایهگذاری مصرفی تشکیل شده است که این موضوع باعث میشود سیگنال مناسب برای تولید باشد، اما از سوی دیگر، قدرت بانکها را در اعطای تسهیلات کاهش میدهد.
سپردهای بانکی به دو بخش سپرده های دیداری و غیردیداری تقسیم بندی می شوند. بر اساس آمارهای بانک مرکزی رقم کل سپرده های غیر دیداری بانک ها در بهمن ماه سال 1395 به 1058 هزار میلیارد تومان رسیده است. رشد این رقم نسبت به مدت مشابه سال قبل 2/24 درصد بوده است. سپرده های غیردیداری شامل سپرده های قرض الحسنه و سرمایه گذاری مدت دار است. صندوق پس انداز مسکن، نیز در قالب یکی از زیر مجموعه های قرض الحسنه پس انداز به حساب می آید. همچنین رقم کل سپرده های دیداری بانک ها در بهمن ماه سال 1395 معادل 120 هزار میلیارد تومان عنوان شده که این رقم نیز نسبت به بهمن ماه سال قبل از آن، ٢٨/٦درصد رشد کرده است.
بانک مرکزی در بخش دیگری از گزارش، آمار تسهیلات اعطایی بانک ها و موسسات اعتباری را به تفکیک عقود اسلامی منتشر کرد. بر اساس این آمار کل مانده تسهیلات اعطایی بانک ها تا بهمن ماه سال 1395 معادل با 889 هزار میلیارد تومان بوده که این رقم نسبت به بهمن ماه سال قبل از آن 22 درصد رشد کرده است. بیشترین میزان تسهیلات پرداختی بانک ها در بخش مشارکت مدنی با ٤٢/١ درصد و فروش اقساطی با ٢٤/٣ درصد بوده است. همچنین ۵ درصد منابع تسهیلاتی بانک ها در بخش قرض الحسنه و ٥/٢ درصد نیز به صورت مرابحه پرداخت شده است.
آمارهای این گزارش نشان می دهد که حجم نقدینگی اقتصاد ایران در بهمن سال 1395 از سطح 1200 هزار میلیارد تومان نیز گذر کرده است. اگر چه رشد حجم نقدینگی نسبت به ماه قبل 2 واحد درصد کاهش داشته و به ١/٢٤ درصد در بهمن ماه رسیده است، اما حتی این رقم در صورت کنترل نکردن میتواند اثرات نامطلوبی برای اقتصاد کشور به همراه داشته باشد.