مدیرعامل شرکت تامین سرمایه بانک مسکن تشریح کرد:
دو پیش شرط برای راهاندازی صندوقهای زمین و ساختمان
به گزارش پایگاه خبری بانک مسکن، اگر چه آغاز فرآیند طراحی صندوقهای زمین و ساختمان به سال 86 باز میگردد، اما به دلایل مختلف به ویژه عدم آشنایی فعالان بازار ملک با کارکردها و مکانیزم بازار سهام، عملا استفاده از این صندوقها به منظور تامین مالی بخش مسکن تا سال 93 محقق نشد. تقریبا در نیمه سال 93 دستور العمل صندوقهای زمین و ساختمان اصلاح شد اما هنوز هم سازندگان از این ظرفیت آنگونه که باید استفاده نمیکنند. در حقیقت راهاندازی این صندوقها در اوج دوره رکود بازار مسکن و بازار سرمایه، توسط مجموعه بانک مسکن صورت گرفته و تا به امروز هیچ مجموعه دیگری موفق به راهاندازی این صندوقها نشده است. به عبارت دیگر، بانک مسکن به عنوان تنها بانک توسعهای حوزه مسکن کشور، در زمینه راهاندازی صندوقهای زمین و ساختمان پیشرو بوده است. این در حالی است که اگر سایر سازندگان بخش مسکن نیز برای بهرهمندی از این ظرفیت اقدام کنند، مسیر خروج کامل بازار مسکن از رکود سریعتر طی خواهد شد.
کارکرد اصلی صندوقهای زمین و ساختمان، گردآوری منابع مالی سرگردان برای اجرای پروژههای ساختمانی است. به عبارت دیگر، در صندوقهای زمین و ساختمان سرمایههای خرد امکان مشارکت در پروژههای بزرگ و کسب سود از آنها را خواهند داشت و همزمان از طرف دیگر با ریسک عدم نقد شوندگی واحدهای ساختمانی مواجه نخواهند بود.
اما برای بسیاری از سازندگانی که در قالب بخش خصوصی در حوزه ساختمان سازی فعال هستند، این علامت سوال وجود دارد که آیا شرایط برای استفاده عموم سازندگان مسکن از ظرفیت ایجاد صندوقهای زمین و ساختمان فراهم و سهل است؟ و اینکه سازندگان چطور میتوانند از این امکان برخوردار شوند و منابع مالی لازم را برای شروع یک پروژه ساختمانی به این ترتیب گردآوری کنند.
سید محسن فاضلیان، مدیرعامل شرکت تامین سرمایه بانک مسکن در گفت و گو با پایگاه خبری بانک مسکن، با اعلام اینکه سازندگان قادر هستند تحت عنوان رکن «مدیر ساخت» در صندوقهای زمین و ساختمان فعالیت کنند، اظهار کرد: به منظور کاهش ریسک مرتبط با ساخت پروژههای ساختمانی موضوع فعالیت صندوق، سازمان بورس و اوراق بهادار شرایطی را برای رکن مدیر ساخت تعیین کرده است که برای سازندگانی که تمایل به ساخت پروژههای ساختمانی صندوقهای زمین و ساختمان دارند، رعایت آنها ضروری و الزامی است.
وی تصریح کرد: دو شرط اصلی برای این منظور وجود دارد. نخست اینکه مدیر ساخت باید شخص حقوقی با حداقل 5 سال سابقه کار مفید و موثر در زمینه مدیریت ساخت پروژههای ساختمانی بزرگ باشد. شرط دوم این است که مدیر ساخت باید دارای پروانه رتبه 1 یا 2 و یا 3 رشته ساختمان و ابنیه یا پروانه اشتغال به کار سازندگان انبوه مسکن و ساختمان یا پروانه اشتغال به کار اجرا در بافتهای فرسوده باشد.