در گفت و گو با یک اقتصاددان تشریح شد؛
دو عامل اثرگذار بر جریان بازار مسکن
به گزارش پایگاه خبری بانک مسکن، بدیهی است که ابقاء وضعیت جاری بخش مسکن که با وضعیت اضافه عرضه و کمبود تقاضا، کندی فعالیت های تولیدی و پدیده افزایش بیکاری همراه است؛ افزایش سطح رفاه و بهبود معیشت خانوارها را به دنبال نخواهد داشت. تمامی این موارد سبب شده است تا توجه سیاست گذاران بیش از پیش به مساله خروج از رکود این بخش معطوف شود و این پرسش مطرح شود که بازار مسکن چگونه از رکود خارج خواهد شد.
داود سوری اقتصاددان معتقد است: برای آنکه بازار مسکن مجددا بر مدار رونق قرار گیرد باید شرایطی به وجود آید که مردم با اتکا به درآمدهای خود و انتظار از آینده وارد بازار مسکن شوند. اگر رشد اقتصادی وجود داشته باشد و افراد انتظار داشته باشند که در سال های آتی درآمدی را کسب خواهند کرد و اشتغال خواهند داشت می توانند وارد بازار شوند. برای آنکه این جرقه به جریان تبدیل شود نیازمند آن هستیم که رشد اقتصادی در کشور اتفاق افتد.
وی ادامه داد: به دنبال رشد اقتصادی کشور، درآمد تولید خواهد شد و تولید درآمد نهایتا به تقاضا تبدیل می شود. بنابر این برای ورود بخش عرضه به بازار، به دوره بلند مدتی نیاز است که پس از رشد اقتصادی، این انتظار در بازار مسکن نیز تقویت شود که اقتصاد در مسیر درست قرار گرفته است و می تواند رشد داشته باشد. در عین حال سیاست گذاری در بخش مسکن نیز با ثبات خواهد بود. در صورت شکل گیری چنین شرایطی می توان انتظار داشت که بخش عرضه نیز همچون بخش تقاضا به بازار وارد می شوند.
این اقتصاددان با بیان اینکه دو نوع تقاضا در بازار مسکن وجود دارد، به پایگاه خبری بانک مسکن گفت: یک نوع تقاضای مصرفی و ناشی از نیاز خانوار و نوع دوم تقاضای سرمایه ای است. روند سایر شاخص ها همچون نرخ سود بانکی و نرخ تورم هر یک اثر متفاوتی را بر هر یک از این نوع تقاضاها بر جای می گذارد.
به گفته وی در مقایسه روند نرخ سود بانکی و اثرگذاری آن بر بازار مسکن یک نکته قابل توجه است. وی تصریح کرد: نرخ سود بانکی اگر چه طی یک سال گذشته با تصمیم دولت طی چندین مرحله کاهش یافت اما هم اکنون شاهد افزایش مجدد نرخ سود در برخی از بانک ها هستیم. فشار دولت برای کاهش نرخ سود عملا باعث ایجاد تفاوت در ترکیب هزینه ای مستاجران می شود. در صورتی که دولت برای کاهش نرخ سود بانکی بر خلاف جریان بازار فشار آورد ترکیب مبلغ رهن و اجاره ماهانه آپارتمان های مسکونی از سوی موجران تغییر خواهد کرد.
سوری به روند بازار اجاره نیز اشاره کرد و افزود: به طور کلی بازار اجاره تحت تاثیر بازارهای پول و سرمایه قرار دارد. برای نمونه اگر بازدهی در بازار پول و بورس جذابیت نداشته باشد شاهد کاهش میزان ودیعه و مطالبه اجاره بیشتر خواهیم بود. اگر بازدهی در بازار پول و بورس جذاب باشد روند معکوس خواهد بود.
وی در پایان تاکید کرد: با توجه به اینکه بازار اجاره از مهر ماه تا خرداد به دلیل اتمام فصل جابجایی به ثبات نسبی میرسد می توان گفت در صورت کاهش نرخ سود بانکی امکان دارد قراردادهای آتی به سمت دریافت اجاره بها به جای ودیعه سنگینی کند. بالعکس اگر نرخ سود افزایش پیدا کند آن وقت شاهد هستیم که موجران به دریافت رقم بالاتری برای ودیعه رغبت نشان می دهند.