معاون اداره تسهیلات تبصره ای بانک مسکن تشریح کرد:
برنامه ویژه بانک مسکن برای بافت فرسوده در سال ۹۶
به گزارش پایگاه خبری بانک مسکن، مطابق با مصوبه دولت در سال 93، بیش از 20 بانک عامل طی پنج سال موظف هستند سالانه معادل 300 هزار فقره تسهیلات نوسازی برای ساخت و سازهای محدوده بافت فرسوده شهرها با تضمین پرداخت یارانه نرخ سود تسهیلات از سوی دولت پرداخت کنند. از این رقم سهمیه بانک مسکن برای پرداخت تسهیلات نوسازی معادل 5 هزار فقره تعیین شد. در این میان طبق تفاهم انجام شده میان دولت و بانک مسکن مقرر شد به شرط پرداخت 200 میلیارد تومان یارانه نرخ سود تسهیلات از سوی سازمان برنامه و بودجه، بانک مسکن علاوه بر 5 هزار فقره تسهیلات نوسازی تکلیفی، معادل 50 هزار فقره تسهیلات دیگر را نیز تقبل کند. به این ترتیب مجموع تسهیلات نوسازی که از سوی بانک مسکن تقبل شده است معادل 55 هزار فقره است.
به این ترتیب بانک مسکن با توجه به آمادگی خود که باعث شد برنامه ای وسیع تر از سهمیه تکلیفی از سوی بانک مرکزی برای پرداخت تسهیلات نوسازی بافت فرسوده ارائه کند و هم با توجه به تکلیف مشخص شده از سوی دولت، برای سال جاری جهت حمایت از پروژه های نوسازی بافت فرسوده، برنامه ویژه ای را تدارک دیده است.
تبسم فرجی معاون اداره تسهیلات تبصره ای بانک مسکن با اشاره به جزئیات عملکرد تنها بانک عامل بخش مسکن در این حوزه اظهار کرد: از برنامه پرداخت 55 هزار فقره تسهیلات پیش بینی شده برای بافت فرسوده تا کنون معادل 22 هزار و 846 فقره تسهیلات به ارزش کل 943 میلیارد و 568 میلیون و 300 هزار تومان به سازنده های پروژه های مسکونی در بافت فرسوده سراسر کشور پرداخت شده است.
وی در گفت و گو با پایگاه خبری بانک مسکن عنوان کرد: طی یک سال 95، شرکت عمران و بهسازی شهری ایران به عنوان مرجع معرفی سازنده های واجد شرایط برای دریافت تسهیلات نوسازی، در مجموع از 23 هزار و 898 فقره پرونده متقاضیان دریافت تسهیلات که به بانک مسکن معرفی شده است، تاکنون 22 هزار و 846 متقاضی موفق به دریافت تسهیلات به ازای هر واحد مسکونی شده اند.
معاون اداره تسهیلات تبصره ای بانک مسکن با اشاره به برنامه ویژه بانک عامل بخش مسکن برای سال 96 تصریح کرد: طبق برنامه ریزی هایی که بانک مسکن برای سال 96 انجام داده در نظر دارد سال جاری 100 هزار فقره تسهیلات به سازنده های نوسازی بافت فرسوده پرداخت کند.
وی افزود: در عین حال بخشی از ظرفیت استفاده نشده سال گذشته مربوط به برنامه 55 هزار واحدی همچنان برای سال 96 قابلیت استفاده دارد که خود ظرفیت مازاد تامین مالی برای سال جاری است.
فرجی بیشترین آمار دریافت تسهیلات نوسازی در سال گذشته را مربوط به تهران اعلام کرد و گفت: سال گذشته بیشترین تسهیلات نوسازی با توجه به پرونده هایی که از شرکت عمران به بانک معرفی شده اند به شهر تهران پرداخت شده است. بر اساس آمار بانک مسکن در سال گذشته 4 هزار و 691 قرارداد برای شهر تهران با سازنده های پروژه های نوسازی بافت فرسوده منعقد کرده است.
به گفته وی بعد از شهر تهران بیشترین آمار دریافت تسهیلات نوسازی مربوط به آذربایجان غربی است.
بررسی های خبرنگار پایگاه خبری بانک مسکن درباره فاصله برنامه 55 هزار واحدی تامین مالی در حوزه نوسازی بافت فرسوده تا آنچه در عمل پرداخت شده نشان می دهد: به رغم تامین اعتبار توسط بانک مسکن برای پرداخت 55 هزار فقره تسهیلات بافت فرسوده، سازنده ها و سرمایه گذاران در بافت فرسوده تحت تاثیر نرخ سود 18 درصدی تسهیلات، تمایلی به دریافت آن ندارند. به عبارت دیگر اگر چه حجم نوسازی بافت فرسوده طی یک سال گذشته در بافت فرسوده شهرها به مراتب بیش از 20 هزار واحد بوده اما سازنده ها ترجیح دادند بدون پرداخت سود در عمل از دریافت تسهیلات صرف نظر کنند و با سایر منابع در اختیار اقدام به ساخت و ساز کنند.
طبق مصوبه دولت بنا بود تسهیلات 30، 40 و 50 میلیون تومانی نوسازی بافت فرسوده به ترتیب برای کلان شهرها، مراکز استان ها و شهرهای بالای 200 هزار نفر و سایر شهرها با نرخ سود تک رقمی به سازنده ها پرداخت شود به این معنی که ما به التفاوت نرخ سود تک رقمی تا نرخ سود 18 درصد به شکل یارانه دولتی از طریق بانک مسکن به حساب سازنده ها پرداخت شود اما تا کنون یارانه وعده داده از طرف دولت تامین اعتبار نشده است. به نظر می رسد این اتفاق عامل اصلی استقبال ضعیف سازنده ها از تسهیلات نوسازی محسوب می شود.