پایگاه خبری بانک مسکن بررسی کرد:
سبد متنوع تامین مالی بانک مسکن برای انواع مشتریان
به گزارش پایگاه خبری بانک مسکن، امروزه بانک ها مهمترین ضلع تامین مالی بخش مسکن و ساختمان هستند که در دنیا اعطای مستقیم تسهیلات، خدمات تامین مالی و سرمایه گذاری، تعهد پذیره نویسی اوراق بدهی ناشران و خدمات مصون سازی از طریق بازار مشتقه، اهم کارکردهای مهم بانکها در تامین مالی بلند مدت به منظور رشد و توسعه اقتصادی محسوب میشوند.
در همین حال، پیش از این تحقیقی به سفارش وزارت راه و شهرسازی در حوزه تامین مالی مسکن انجام شد که این تحقیق ، چهار نوع طبقه بندی برای سیستمهای تامین مالی مسکن در قالب بازار رهن قائل است که شامل «سپردهگذاری»،«بازار اوراق قرضه یا همان رهن ثانویه»، «اوراق بهادار سازی تسهیلات یا همان اوراق مسکن» و «بانکها و صندوقهای مسکن دولتی» میشود.
بر پایه این تحقیق، «خرید مسکن» حتی در کشورهای صاحب بالاترین درجه توسعه یافتگی، مهم ترین وپرهزینه ترین اقدام اقتصادی خانوارها به حساب میآید و برای تامین هزینه سنگین آن، از مدلهای مالی بلند مدت تسهیلات رهنی استفاده میشود. در این میان، کشورهای با درآمد بالا، تقریبا از تمام نوآوریهای تامین مالی رهنی یعنی بهکارگیری رهن ثانویه و صندوقها علاوه بر تسهیلات بانکی، بهره گرفتهاند.
بر این اساس تامین مالی در حوزه مسکن و زیر ساخت عموما به صورت «متعارف» و «ارائه راهکارهای جامع» قابل انجام است.
تامین مالی متعارف به صورت تسهیلات بانکی، افزایش سرمایه و انتشار محدود برخی اوراق، اتکا به منابع مالی درونی بانک برای طیف مشتریان انبوه در قالب خدمات مالی استاندارد و ساده انجام میشود. مشتریان این روش از تامین مالی،افراد حقیقی و حقوقی هستند که شامل صندوق پس انداز مسکن ساخت، صندوق پس انداز مسکن یکم، سپرده ممتاز و اوراق حق تقدم، صندوق پس انداز جوانان، تسهیلات ساخت به اتکاء حساب جاری، تسهیلات ساخت با حسابهای تعهدی ، اعتبار در حساب جاری، خرید دین و سایر خدمات دیگر میشوند.
در عین حال، تامین مالی با رویکرد «ارائه راهکارهای جامع» به تناسب شرایط با اتکا به ظرفیتهای اقتصادی برای طیف مشتریان محدود در قالب خدمات مالی منعطف و پیچیده خواهد بود که مشتریان این نوع تامین مالی شرکتها و طرحهای بزرگ هستند.
ترکیب تأمین مالی از طریق انتشار اوراق بهادار(نظیر مشارکت، اجاره، استصناع و...)، تسهیلات سندیکایی، صندوق زمین و ساختمان، صندوق املاک و مستغلات، سهام پروژه ، گواهی سپرده خاص، خدمات امانی، مدیریت داراییها و مشارکت عمومی و خصوصی بخشی از ابزارهای تامین مالی ساختار یافته محسوب می شوند.
«تامین مالی ساختار یافته» روش های نوین قابل ارائه توسط نهادهای مالی است که برای رفع نیازهای مالی منحصر به فرد شرکتها توسعه یافته مورد استفاده قرار میگیرد که جهت تأمین نیازهای مالی پروژهها شناخته میشود.
این نیازهای مالی معمولاً با ابزارهای مالی موجود در بازار مرتفع نمیشوند بلکه بازار هدف این روش تأمین مالی برای شرکت های بزرگ و طرح های خاص است. به عبارت دیگر هنر ترکیب نوآورانه از ابزارها و نهادهای مالی متناسب با مقتضیات پروژه ها است.
این روش به شرایط طرفین و اقتضای پروژه، نوع نیازها و نوع توافقات بستگی دارد و برای شرکتهایی که نیازهای مالی خاصی دارند و با روش های سنتی تأمین مالی مثل تسهیلات پاسخ داده نمیشود، مورد استفاده قرار میگیرند.
هدف تأمین مالی ساختار یافته را به طور خلاصه می توان مدیریت داراییهای غیر بازار پذیر اما دارای ارزش اقتصادی تعریف کرد.
اما بانک مسکن پیش از تعیین نوع تامین مالی در راستای مشتری مداری، مشتریان خود را در انواع «افراد حقیقی»، «شرکتهای ساختمانی» و «شرکتها و طرحهای بزرگ» دسته بندی میکند که محصولات عمومی برای «افراد حقیقی»، خدمات گسترده به کسب و کارها برای «شرکتهای ساختمانی» و راهکارهای متنوع بانکی و مالی برای «طرحهای ویژه»در نظر گرفته شده است.
با همین رویکرد برای «افراد حقیقی» خدمات تامین مالی از طریق صندوق پس انداز مسکن ساخت، صندوق پس انداز مسکن یکم، سپرده ممتاز و اوراق حق تقدم، صندوق پس انداز جوانان و صندوق پس انداز مسکن عرضه میشود.
همچنین محصولات و خدمات تامین مالی این بانک برای «شرکتهای ساختمانی» در قالب تسهیلات ساخت به اتکاءحساب جاری، تسهیلات ساخت با حساب های تعهدی، گواهی سپرده خاص، اعتبار در حساب جاری، خرید دین و خدماتامانی هدف گذاری شده است.
علاوه بر این تامین مالی «پروژهها و طرحهای بزرگ» نیز در قالب خدمات مدیریت دارایی، تأمین مالی پروژه، تسهیلات سندیکایی ، انتشار اوراق مشارکت، تأمین مالی از طریق افزایش سرمایه، خدمات مشاوره تأمین مالی، صندوق زمین و ساختمان، سهام پروژه، صندوق سرمایه گذاری مستغلات، اوراق سرمایه گذاری متری، انتشار اوراق بهادار مالی، مشارکت عمومی- خصوصی و تأمین مالی ساختار یافته ارائه میشود.