یک کارشناس بخش مسکن و ساختمان تشریح کرد:
عوامل موثر رونق بخشی در بازار مسکن
بدیهی است که ادامه وضعیت جاری بخش مسکن که با وضعیت اضافه عرضه و کمبود تقاضا، کندی فعالیت های تولیدی و پدیده افزایش بیکاری همراه است؛ افزایش سطح رفاه و بهبود معیشت خانوارها را به دنبال نخواهد داشت. تمامی این موارد سبب شده است تا توجه سیاستگذاران بیش از پیش به مساله خروج از رکود این بخش معطوف شود.
به گزارش پایگاه خبری بانک مسکن، از این رو صاحبنظران بخش مسکن با تکیه بر مطالعات کارشناسی پیرامون تحولات بازار مسکن با تکیه بر عوامل موثر بر آن، معتقدند: در بلند مدت رشد بخش مسکن، متاثر از همان عواملی است که رشد کل اقتصاد را رقم میزند. به عبارت دیگر از یک سو رشد فعالیت های حقیقی در بخش مسکن متاثر از رشد کل اقتصاد و تحولات قیمتی آن، ریشه در سیاست های پولی دارد و از سوی دیگر بررسی روندهای آماری در دوره های رونق و رکود پیشین حاکی از آن است که تحولات بخش مسکن عمدتا از بخش تقاضا نشات میگیرد. در عین حال برخی از کارشناسان بازار مسکن معتقدند که سیاست های تسهیلاتی بخش مسکن نتوانسته است در خروج از رکود بخش مسکن موثر باشد.
نرگس رزبان کارشناس بازار مسکن در پاسخ به این فرضیه با بیان اینکه این موضوع عمدتا از چند علت مختلف نشات می گیرد، گفت: اولین و مهمترین دلیل این امر ریشه در مساله اقتصاد کلان و عوامل برون بخشی دارد. جبران لطمات ناشی از تورم و کاهش قدرت خرید خانوارها، بازدهی نسبتا مناسب بازار پول در سال های اخیر، بالا بودن هزینه تامین مالی، شکل گیری انتظارات متناقض در دوره تحریم و فضای پسا برجام و... از جمله مواردی هستند که اثرگذاری سیاستهای اقتصادی را تحت تاثیر قرار می دهند. از سوی دیگر عوامل درون بخشی همچون بالا بودن حجم عرضه در سال های گذشته و نابرابری آن با تقاضا و... عکس العمل بخش تولید را به سیاست های محرک با کندی مواجه کرده است.
به گفته وی در دوره های مختلف، شرایط ویژه اقتصاد ایران و آمیختگی آن با سیاست یکی از عوامل مسلط در انحراف از مسیر اثرگذاری سیاست های اقتصادی بوده است. به عبارت دیگر نمی توان انتظار داشت که سیاست های اقتصادی مبتنی بر مبانی نظری، الزاما واجد همان اثراتی باشد که در سایر کشورهای دنیا بوده است. عدم توجه به این موارد منجر به ابهام در اثرگذاری سیاست افزایش تسهیلات مسکن شده است.
وی به عوامل درونی بخش مسکن که می تواند در تسهیل خروج از رکود موثر واقع شود اشاره کرد و افزود: علی رغم بهبود شرایط تسهیلات در سال های اخیر، بررسی ها نشان از عدم کارایی مطلوب تسهیلات برای گروه های مختلف درآمدی دارد؛ بدین ترتیب که اقشار کم درآمد در تامین رقم سپرده، بازپرداخت تسهیلات و تامین هزینه خرید مسکن مازاد بر تسهیلات، با مشکل مواجه اند و اقشار پر درآمد از پایین بودن نسبت تسهیلات به قیمت مسکن مورد تقاضا، رنج میبرند. بنابراین منعطف کردن شرایط تسهیلات و تعدیل دشواریهای آن یکی از راه حل های افزایش اثربخشی این سیاست است. این امر با توان پذیر کردن تسهیلات، از طریق، کاهش نرخ سود و افزایش طول دوره بازپرداخت، همچنین ارائه بسته های تسهیلاتی منعطف برای دسترسی همه اقشار درآمدی به تسهیلات مناسب، امکان پذیر است.
رزبان رفع موانع اجرایی برنامه هایی همچون طرح تضمین معاملات مسکن، راه اندازی لیزینگ مسکن در بخش های اجاره به شرط تملیک و اجاره، توسعه روش های تامین مالی خرد از طریق ابزارهای بازار سرمایه، همچون فروش متری مسکن، صندوق های زمین و ساختمان و... را از دیگر راهکارهای تسهیل شرایط خروج از رکود در بازار مسکن است معرفی کرد و گفت: در عین حال یک راهکار عاجل که هم از بعد اجتماعی و عدالت محوری و هم از بعد اقتصادی حائز اهمیت است، ارائه مشوق ها و تسهیل شرایط سرمایهگذاری در بافت های فرسوده شهری است. اعطای تسهیلات ارزان قیمت در این محدوده ها با توجه به پتانسل های موجود در آن، می تواند در تسریع رونق بخش مسکن موثر واقع شود.
این کارشناس بازار مسکن یکی از عوامل باز دارنده در امر تولید در بخش ساختمان را بلاتکلیفی سازندگان در اجرای قوانین جدید مالیاتی، پیش فروش و... دانست و تصریح کرد: این روند منجر به تردید و دودلی در آغاز سرمایه گذاری های جدید در این حوزه شده است. از این رو رفع موانع موجود و تدقیق قوانین، بر اطمینان بخشی و پیش بینی فضای آتی موثر بوده و فرآیند خروج از رکود را تسریع می بخشد.