هشدار به سفته‌ بازان بازار اوراق مسکن

دسته بندی : اخبار مسکن
۱۳۹۶/۰۲/۲۰
افزایش سقف تسهیلات بدون سپرده خرید مسکن برای زوجین جوان و مجردها، به منزله یک نیروی محرک قوی، تقاضا در بازار اوراق مسکن را با افزایش مواجه و قیمت‌ ها را دستخوش تغییر کرده است.
پایگاه خبری بانک مسکن

به گزارش پایگاه خبری بانک مسکن، همزمان با اعلام جزییات مصوبه اخیر شورای پول و اعتبار که سقف ریالی تسهیلات بدون سپرده خرید مسکن را در هر دو بخش ویژه زوجین جوان و انفرادی افزایش داد، قیمت اوراق گواهی حق تقدم استفاده از تسهیلات مسکن نیز که در ماه گذشته به زیر 71 هزار تومان تنزل کرده بود، طی هفته جاری با نوسان محسوس روبرو شد طوری که بلافاصله بعد از انتشار خبر افزایش آپشن‌های تسهیلات مسکن، قیمت این اوراق حدود 5 درصد افزایش یافت و میانگین نمادهای موسوم به «تسه» در فرابورس به حول و حوش 75 هزار تومان رسید.

شورای پول و اعتبار با هدف تقویت مالی بخش مسکن و افزایش قدرت خرید خانوارها، با افزایش سقف تسهیلات مسکن مربوط به زوجین، تسهیلات مسکن انفرادی و تسهیلات جعاله موافقت کرد. به این ترتیب ارائه تسهیلات از محل اوراق که تا پیش از این در بخش تسهیلات انفرادی برای تهران تا سقف 60 میلیون تومان، برای مراکز استان‌ها و شهرهای بالای 200 هزار نفر جمعیت تا سقف 50 میلیون تومان و برای سایر مناطق شهری تا سقف 40 میلیون تومان بود، بر اساس مصوبه جدید 10 میلیون تومان افزایش یافت؛ ضمن اینکه امکان استفاده از 20 میلیون تومان تسهیلات بدون نیاز به خرید اوراق و یا سپرده‌گذاری نیز برای آنها فراهم شد.

همچنین برای زوج‌های جوان که تا پیش از این در تهران امکان استفاده از 100 میلیون تومان تسهیلات از محل خرید اوراق در قالب دو فقره وام 50 میلیون تومانی مسکن به انضمام 10 میلیون تومان جعاله از طریق خرید اوراق را داشتند، با مصوبه اخیر شورای پول و اعتبار امکان دریافت تسهیلات تا سقف 140 میلیون تومان فراهم شد؛ به این ترتیب که میزان جعاله به دو برابر (20 میلیون تومان) افزایش یافت و افزون بر این مجوز اعطای 20 میلیون تومان تسهیلات بدون سپرده و بدون نیاز به خرید اوراق نیز صادر شد؛ ضمن اینکه در شهرهای با جمعیت بیش از 200 هزار نفر و سایر مناطق شهری نیز میزان افزایش سقف تسهیلات به همین نسبت اعمال شد.

به دنبال اعلام افزایش سقف تسهیلات بدون سپرده مسکن، بازار مبادله اوراق حق تقدم تسهیلات نیز به عنوان بازار بالادست بخش مسکن دستخوش نوسان شد. بر این اساس قیمت اوراق که در یک تنزل بی‌ سابقه طی فروردین‌ ماه امسال رکورد پایین‌ ترین ارزش معاملاتی خود را بعد از 18 ماه ثبت کرد و به زیر 71 هزار تومان رسید، در نیمه اردیبهشت ماه مسیر افزایشی در پیش گرفت. میانگین قیمت اوراق مسکن در دو هفته اول اردیبشهت کمتر از 71 هزار و 500 تومان بود اما از روز شنبه 16 اردیبهشت و همزمان با اعلام جزییات افزایش سقف تسهیلات بدون سپرده، به تدریج با افزایش روبرو شد و بعد از عبور از کانال‌های 73 و 74 هزار تومانی، اکنون به حدود 75 هزار تومان رسیده است.

این شرایط ظاهری فریبنده دارد و ممکن است برخی تصور کنند شرایط سفته‌ بازی و کسب سودهای کلان در بازار اوراق فراهم شده است کما اینکه در کمتر از یک هفته قیمت اوراق 5 درصد رشد کرد و به این ترتیب، در صورت سرمایه‌گذاری مثلا 100 میلیون تومانی، این سرمایه در یک هفته می‌تواند معادل 5 میلیون تومان سود بدهد.

اما واقعیت این است که سفته‌ بازان زرنگ‌ تر از آن هستند که بدون سنجیدن مجموعه شرایط و ریسک سرمایه‌گذاری، به این بازار ورود کنند. آنها از یک محدودیت قانونی که به منزله محافظ قیمت اوراق عمل می‌کند و اجازه سفته‌ بازی را نمی‌دهد مطلع هستند. در واقع حکم ممنوعیت مبادله اوراق به مدت چهار ماه از زمان خرید سبب شده کسی با انگیزه خرید و فروش مکرر و با هدف کسب سودهای کلان از این معاملات، وارد بازار اوراق نشود چرا که ریسک سفته‌ بازی در این شرایط بسیار بالا است و تجربه ثابت کرده قیمت اوراق الزاما با گذر زمان افزایش نمی‌یابد بلکه کاملا تابعی از عرضه و تقاضا است.

از سوی دیگر کسانی که امروز بخواهند با هدف سفته‌ بازی اقدام به خرید اوراق کنند، با گذشت چهار ماه، فصل طلایی نقل و انتقالات ملکی را که احتمالا موجب گرم‌تر شدن دمای معاملات مسکن و به دنبال آن رونق مبادله اوراق می‌شود را از دست می‌دهند و از این رو ریسک سفته‌بازی در این بازار تشدید می‌شود چراکه با آغاز فصل پاییز و کاهش حجم معاملات، تنزل قیمت اوراق نیز قدری محتمل است.



ارسال نظر

تعداد کاراکتر 0 از 4000