راهکار رفع انجماد از خانه های خالی
محمد سعید حیدری، صاحبنظر حوزه اقتصاد و مالی مسکن در گفت و گو با پایگاه خبری بانک مسکن، با بیان اینکه هم اکنون حدود 200 میلیارد دلار از سرمایه های ساختمانی در واحدهای خالی از سکنه بدون استفاده باقی مانده است گفت: بانک مسکن با توجه به ماموریت ها، ظرفیت ها و امکانات خود در حوزه مسکن می تواند نقش رهبری و تسهیل گری را در ارتباط با پیاده سازی راهبردهای کلان در حوزه ساماندهی خانه های خالی و آزاد سازی سرمایه منجمد در این واحدها ایفا کند.
وی تاکید کرد: هم اکنون راهکارهای قابل توجه ای در ارتباط با موضوع ساماندهی خانه های خالی وجود دارد که بانک عامل بخش می تواند با پیش بینی این راهکارها در قوانین و مقررات جدید خود نسبت به رفع انجماد مالی از خانه های اقدام کند.
حیدری در تشریح وضعیت فعلی انجماد مالی در خانه های خالی گفت: باید توجه داشت در موضوع خانه های خالی هم اکنون با نوعی کاهش یا اختلال در سرعت گردش پول مواجه شده ایم مانند وضعیتی که در بازپرداخت ناقص و با تاخیر مطالبات و سود سرمایه گذاری ها ایجاد می شود؛ پس بنابراین سرمایه های منجمد شده در خانه های خالی سرمایه هایی هستند که سرعت گردش آن ها در اقتصاد دچار اختلال و کاهش شده است.
وی با بیان اینکه در دنیا راهکارهای گوناگونی برای رفع انجماد از سرمایه ها و افزایش سرعت گردش پول و جبران اخلال در این گردش وجود دارد، خاطر نشان کرد: «تبدیل این دارایی ها به اوراق بهادار» به عنوان یکی از این راهکارها منجر به افزایش نقد شوندگی آنها و در نتیجه به جریان افتادن هر چه بیشتر جریان نقد شوندگی می شود.
حیدری افزود: همچنین «بازآرایی فرمول بازپرداخت بدهی مالی» توسط فعالان حوزه ساختمان و تضمین آن منجر به کاهش اخلال و افزایش پیش بینی پذیری جریان های مالی می شود و به عنوان یکی از راهکارهای افزایش سرعت گردش پول در دنیا مورد توجه قرار دارد.
وی خاطر نشان کرد: از سوی دیگر «انتشار اوراق رهنی» و «معامله پذیر کردن این دارایی ها» از دیگر راهکارهای موجود برای رفع انجماد از سرمایه ها در دنیا محسوب می شود.
این صاحبنظر حوزه اقتصاد مسکن تاکید کرد:حل معضل کاهش درآمدزایی دارایی ها در حوزه ساختمان اعم از واحدهای مسکونی، اداری و ... که با واژه انجماد دارایی ها نیز از آن یاد می شود، با استفاده از ابزارهایی مانند «صندوق های املاک و مستغلات»، «توسعه لیزینگ» و «حرکت به سمت مدیریت حرفه ای این دارایی ها» و «ایجاد یک پل مطمئن حقوقی، قراردادی و نظارتی بین دارایی ها و متقاضیان» امکان پذیر است.
وی با اشاره به نقش بارز بانک مسکن در حوزه تامین مالی و اجرای سیاست های پولی در بازار مسکن تاکید کرد: با توجه به رسالت ها، امکانات و ظرفیت ها، مدیران بانک مسکن می توانند در یک برنامه ریزی منسجم جریان رفع انجماد از دارایی های مالکان و سازندگان واحدهای مسکونی خالی را مدیریت ، رهبری و تسهیل گری کنند.
حیدری گام اول در این زمینه را «ایجاد یک پایگاه آماری» دقیق و مناسب به منظور تولید داده های آماری دقیق تر و بخش بندی شده تر از وضعیت فعلی خانه های خالی عنوان کرد و گفت: لازم است پایگاه دقیق آماری شکل بگیرد تا سرمایه گذاران و تصمیم گیران بخش مسکن به اطلاعات دقیقی از وضعیت فعلی و پتانسیل های سرمایه گذاری در حوزه مسکن و انواع ساخت و سازها دسترسی داشته باشند.
وی تاکید کرد: دسترسی به این نوع اطلاعات می تواند راهنمای بسیار مفیدی در زمان سرمایه گذاری باشد و این امکان را به سرمایه گذاران می دهد تا با استفاده از این داده ها و اطلاعات از ورود به حوزه های فاقد کشش و ظرفیت کافی که دچار وضعیت مازاد عرضه شده و احتمال انجماد سرمایه و کاهش سرعت نقدینگی در آن زیاد است، خودداری کنند.
حیدری افزود: بانک مسکن می تواند با برنامه ریزی و سیاست گذاری درست در این زمینه منابع حاصل از آزادسازی سرمایه های منجمد در خانه های خالی را به صورت مجدد به چرخه سرمایه گذاری های ساختمانی، به ویژه برای ساخت واحدهای مسکونی«مصرفی» و «پرتقاضا» در بازار مسکن هدایت کند.