گزارش شاخص بهای مصرف کننده بانک مرکزی نشان می دهد
کمترین تورم ماهانه ۱۵ ماه اخیر
به گزارش پایگاه خبری بانک مسکن، بانک مرکزی گزارش شاخص بهای مصرفکننده در اردیبهشت ماه را منتشر کرد. بر اساس این گزارش، شاخص بهای مصرفکننده بر اساس سال پایه 1390 به سطح 266/1 واحد رسید. بر اساس این آمار، شاخص بهای مصرفکننده طی ماه اردیبهشت، تورمی معادل 0/2 درصد داشته است. این مقدار تورم ماهانه در 15 ماه اخیر کمترین سطح بوده است. میانگین تورم ماهانه در یک سال منتهی به اردیبهشت سال 1396 معادل 0/9 درصد گزارش شده است. همچنین تورم ماهانه در فروردین ماه معادل 1/1 درصد گزارش شده بود. تمام این آمارها حاکی از آن است که اردیبهشت ماه از لحاظ کاهش تورم ماهانه، منحصر به فرد بوده است. البته باید تاکید کرد که کاهش تورم، به معنی پایین آمدن قیمتها نیست، بلکه به این معنی است که از سرعت رشد قیمتها کاسته شده است. تورم اردیبهشت ماه در سال 1396، کمترین حد، در مقایسه با ماه اردیبهشت در سالهای گذشته است. بر اساس این مقایسه آخرین بار در اردیبهشت ماه سال 1384، نرخ تورم ماهانه کمتر از حد کنونی و معادل با منفی 0/8 درصد بوده است، بنابراین طی یک دهه اخیر، تورم اردیبهشت ماه سالجاری در مقایسه با اردیبهشت ماه های سال قبل، کمترین مقدار ثبت شده بوده است.
دومین متغیری که در گزارشهای تورمی بسیار مورد توجه است، نرخ تورم نقطه به نقطه است. این متغیر شاخص بهای مصرفکننده در اردیبهشت ماه سال جاری را نسبت به مدت مشابه سال قبل در نظر میگیرد. نرخ تورم نقطه به نقطه در اردیبهشت ماه به 11/8 درصد رسیده است. این رقم در فروردین ماه سال جاری معادل 12/6 درصد بوده است. کاهش نرخ تورم نقطه به نقطه در اردیبهشت ماه نسبت به ماه قبل در حالی است که از آبان ماه سال گذشته تا فروردین ماه سال جاری 3/5 واحد درصد به نرخ تورم نقطه به نقطه افزوده شده بود. بنابراین این متغیر پس از 6 ماه روند صعودی، در فروردین ماه تغییر مسیر داد و از سطح آن کاسته شد. بررسیها نشان میدهد که اگر متوسط تورم ماهانه در ماههای نخست نیمه اول سال جاری در سطح 0/9 درصد باشد، تورم نقطه به نقطه نیز تا انتهای نیمه اول در سطح یازده درصد باقی خواهد ماند.
بر اساس آمارهای بانک مرکزی نرخ تورم میانگین در اردیبهشت ماه سال جاری به 9/8درصد رسیده است. به نظر میرسد که این آخرین ماهی است که تورم میانگین در سطح تک رقمی قرار دارد و حتی با تورم معادل صفر در خرداد ماه، نرخ تورم به سطح دو رقمی بازخواهد گشت. نرخ تورم در آذر ماه سال قبل با ثبت رقم 8/75 درصد به کمترین میزان طی یک دهه گذشته رسیده بود؛ اما پس از ثبت این رقم روند نرخ تورم در مسیر صعودی قرار گرفت. نرخ تورم میانگین در خرداد ماه سال قبل به محدوده تک رقمی رسید و پس از یک سال به نظر میرسد که در خرداد ماه سال جاری از محدوده تک رقمی خارج خواهد شد.
صندوق بین المللی پول پیش بینی کرده است که نرخ تورم تا پایان سال جاری به بالای یازده درصد برسد. این افزایش نرخ تورم، به بالا رفتن نوسانات در بازار ارز نسبت داده شده است. بر اساس آمارهایی که سایت tradingeconomics منتشر میکند، نرخ تورم ایران در حال حاضر از حیث بیشترین نرخ تورم در جایگاه 23 قرار دارد. این در حالی است که در سالهای قبل، ایران عمدتا در رده پنج کشور نخست با تورم بالا قرار داشته است. البته در این رتبه بندی کشورهایی مانند امارات، اتحادیه اروپا و چین که بیشترین رابطه تجاری را با ما دارند، دارای نرخ تورم کمتر از 3 درصد هستند. بنابراین باید نرخ تورم ایران نیز به شکلی هدفگذاری شود که به سطح این کشورها نزدیک شود. اما به نظر میرسد هنوز قاعده پولی مناسبی برای پایدار سازی نرخ تورم در بانک مرکزی وجود ندارد.