پیشتازی بانک مسکن در پرداخت تسهیلات جدید مسکن
به گزارش پایگاه خبری بانک مسکن به نقل از دنیای اقتصاد، شورای پول و اعتبار در جلسه 12 اردیبهشت مصوبهای گذراند که به موجب آن مجوز افزایش سقف تسهیلات بدون سپرده بانک عامل بخش مسکن و دیگر بانکهای تجاری که در زمینه اعطای تسهیلات بانک مسکن فعالیت میکنند، صادر شد. بر اساس این مصوبه بانک مرکزی مجوز افزایش تسهیلات خرید مسکن در بخش تسهیلات بدون سپرده بانک عامل بخش مسکن را در سه بخش مجزا صادر کرد. بخش نخست ناظر بر افزایش تسهیلات خرید مسکن برای زوجین جوان در تهران از 110 میلیون به 140 میلیون تومان بود به این ترتیب که تا پیش از مصوبه مذکور، زوجین میتوانستند هر یک 50 میلیون تومان تسهیلات بدون سپرده و نیز 10 میلیون تومان جعاله بدون نیاز به سپردهگذاری مدت دار و صرفا از طریق خرید اوراق حق تقدم تسهیلات مسکن دریافت کنند. این در حالی است که طبق مصوبه مذکور بانک مرکزی به بانک عامل بخش مسکن مجوز داد اولا تسهیلات جعاله را برای خریداران مسکن به 20 میلیون تومان افزایش دهد؛ ثانیا 20 میلیون تومان تسهیلات بدون سپرده و بدون نیاز به خرید اوراق نیز پرداخت کند و به این ترتیب برابر مصوبه شورا، سقف تسهیلات بدون سپرده خرید مسکن برای زوجین از 110 میلیون به 140 میلیون تومان رسید.
همچنین تسهیلات بدون سپردهای که بانک عامل بخش مسکن به مجردها پرداخت میکند پیش از مصوبه اخیر شورای پول و اعتبار 70 میلیون تومان شامل 60 میلیون تومان تسهیلات خرید و 10 میلیون تومان جعاله بود که طبق این مصوبه اجازه افزایش آن به 90 میلیون تومان از طریق افزایش دو برابری تسهیلات جعاله و نیز پرداخت 10 میلیون تومان تسهیلات بدون سپرده بدون نیاز به خرید اوراق مسکن صادر شد. در بخش سوم نیز طبق این مصوبه، مجوز پرداخت «دو تسهیلات برای یک خانه» برای آن دسته از زوجهای جوان که سالها قبل به صورت انفرادی در صندوق پس انداز مسکن جوانان سپردهگذاری کرده بودند و اکنون زمان استفاده آنها از تسهیلات فرا رسیده است، امکان استفاده توامان هر دو نفر از این نوع از تسهیلات مسکن برای خرید یک خانه فراهم شد.
بر اساس مصوبه مذکور همچنین بانکهای تجاری که حدود دو سال قبل مجوز پرداخت تسهیلات خرید مسکن بدون سپرده را از بانک مرکزی دریافت کرده بودند، امکان افزایش سقف این تسهیلات برای زوجین را پیدا کردند. سقف مصوب قبلی برای همه نوع متقاضی (مجرد و متاهل) 60، 50 و 40 میلیون تومان برای تهران، شهرهای بزرگ و مراکز استانها و نیز شهرهای کوچک بود که با مصوبه 12 اردیبهشت شورای پول و اعتبار صرفا برای زوجین به 100، 80 و 60 میلیون تومان افزایش یافت.
بانک عامل بخش مسکن دستورالعمل نحوه پرداخت این تسهیلات را هفته گذشته به تمامی شعب بانک مسکن ابلاغ کرد. همچنین بانک عامل بخش مسکن بخش دیگر از مصوبه شورای پول و اعتبار را بدون اینکه دستخوش تغییرات جزئی یا اساسی کند، عینا ابلاغ کرده است که ناظر بر پرداخت «دو تسهیلات برای یک خانه» برای زوجینی است که هر یک به صورت انفرادی از سالها قبل سپردهگذار صندوق پس انداز مسکن جوانان بودهاند و اکنون موعد دریافت تسهیلات برای آنها فرا رسیده است. پیش از این صرفا یک تسهیلات از این محل برای خرید خانه قابل پرداخت بود که اکنون هر دو زوجین مشروط به سپردهگذاری قبلی، امکان برخورداری از این تسهیلات را روی یک خانه مشترک خواهند داشت. در این میان با وجود آنکه مصوبه شورای پول و اعتبار امکان پرداخت تسهیلات مسکن برای بانک های تجاری را بدون محدودیت اعلام کرده اما تاکنون هیچ یک از بانک های تجاری در این مسیر گام برنداشته اند. براساس این گزارش، حدود دو سال قبل بانک مرکزی برای بانکهای تجاری نیز مجوز پرداخت تسهیلات خرید مسکن را صادر کرد و انحصار پرداخت این تسهیلات از بانک عامل بخش مسکن روی کاغذ سلب شد. به دنبال این تصمیم، بانکهای تجاری امکان پرداخت تسهیلات خرید مسکن با سقفهای 60، 50 و 40 میلیون تومان را برای تهران، شهرهای بزرگ و سایر شهرها به دست آوردند؛ اما تنها چند بانک محدود در این زمینه پیشقدم شدند و دستورالعمل پرداخت این تسهیلات را ابلاغ کردند. شورای پول و اعتبار در مصوبه 12 اردیبهشتماه علاوهبر صدور مجوز افزایش سقف تسهیلات برای بانک عامل بخش مسکن، به بانکهای تجاری نیز اجازه داد این تسهیلات را برای زوجین به ترتیب به سقفهای 100، 80 و 60 میلیون تومان افزایش دهند. با این وجود تحقیقات میدانی از شعب هشت بانک تجاری بزرگ کشور نشان میدهد بعد از گذشت یک ماه از مصوبه شورای پول و اعتبار، هیچ یک از آنها دستورالعملی درباره مصوبه مذکور ابلاغ نکردهاند. اغلب آنها حتی مصوبه دو سال قبل مبنی بر صدور مجوز ورود بانکهای تجاری به حوزه پرداخت وام خرید مسکن را نیز اجرا نکردهاند. در معدود بانکهایی که مصوبه اولیه پرداخت تسهیلات مسکن اجرایی شده است نیز بهدلیل عدم استقبال عمومی ناشی از اعمال شرط «رسوب 10 تا 15 درصد مبلغ سپرده در طول بازپرداخت»، استقبال از تسهیلات به قدری ناچیز بوده که پرداخت آن متوقف شده است. بنابراین فعلا بانکهای تجاری تمایلی به حضور در بازار مسکن نشان ندادهاند و حتی زمانی که از شعب برخی از این بانکها سراغ تسهیلات خرید مسکن گرفته میشود، آدرس بانک عامل بخش مسکن را به مشتریان خود میدهند.