عضو کمیسیون اقتصادی مجلس عنوان کرد:
رونق بازار مسکن در گرو تقویت سیستم تسهیلات دهی بانک ها
علی اکبر کریمی در گفت و گو با پایگاه خبری بانک مسکن، با اشاره به اینکه طی حدود یک دهه اخیر بخش مسکن در مقاطع مختلف زمانی دچار رکود و رونق شده است، گفت: از طرفی طی سال هایی که بازار مسکن رونق را تجربه کرد، این فرصت برای صاحبان نقدینگی فراهم شد که به این بخش اقتصادی به چشم فرصت سرمایه گذاری نگاه کنند و در نتیجه بخشی از منابع مالی با انگیزه کسب سود روانه بازار مسکن شد.
وی ادامه داد: در بخش مسکن همواره دو نوع تقاضا در بازار وجود دارد. بخشی از آن تقاضای مصرفی است که با توجه به آمار ازدواج، سالانه 800 هزار تا یک میلیون واحد مسکونی جدید در کشور مورد نیاز است. بخش دیگر تقاضای مسکن مربوط به تقاضای سرمایه گذاری است که البته در دوره های رونق بیشتر جنبه سفته بازی پیدا کرده است؛ ضمن اینکه در سال های اخیر به دلیل اینکه بازار مسکن با رکود مواجه است، این نوع تقاضا قدری کمرنگ تر شده است.
کریمی با اشاره به اینکه رکود بازار مسکن ارتباطی با حجم تقاضا ندارد، گفت: آمارها نشان می دهد که تقاضای مصرفی برای مسکن در کشور به میزان قابل توجهی وجود دارد، اما برای اینکه این تقاضا از حالت بالقوه خارج و به بالفعل تبدیل شود، باید نیروهای محرکی پیش بینی شود.
به اعتقاد نماینده مردم اراک در مجلس شورای اسلامی، بهترین ساز و کار برای تشویق متقاضیان مسکن به حضور در بازار، پشتیبانی تسهیلاتی موثر از آنها است.
وی با بیان اینکه دولت یازدهم حرکت خوبی را با افزایش سقف تسهیلات قابل پرداخت خرید و ساخت مسکن آغاز کرد، گفت: صندوق پس انداز مسکن خانه اولی ها در تهران تا سقف 160 میلیون تومان به زوجین جوان تسهیلات پرداخت می کند که رقم قابل توجهی است اما با توجه به دوره سپرده گذاری دست کم یک ساله، اثر این تسهیلات بر بازار سال گذشته مشهود نبود و امسال نمایان خواهد شد.
کریمی در عین حال به وجود مشکلاتی در سیستم بانکی اشاره کرد که موجب می شود تمام متقاضیان مسکن امکان حضور موثر در بازار را نداشته باشند و افزود: رونق بازار مسکن در گرو تقویت سیستم تسهیلات دهی بانک ها است به این ترتیب که شرایط پرداخت تسهیلات به متقاضیان باید قدری ساده تر، دوره بازپرداخت طولانی تر و اقساط کمتر شود. البته هر گونه تغییر در مدل پرداخت تسهیلات بانک مسکن نیازمند مجوز دولت و بانک مرکزی است.
این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی همچنین پیشنهاد داد دولت به منظور تسریع در رونق بخشی به بازار مسکن، دوره سپرده گذاری صندوق پس انداز مسکن یکم را قدری تعدیل کند تا سپرده گذاران با صرف مدت زمان کمتری بتوانند تسهیلات را دریافت و نسبت به خرید خانه اقدام کنند.
کریمی یادآور شد: تنها در صورتی که تقاضای مصرفی به حضور در بازار مسکن تشویق شود، می توان به خروج این بخش از رکود امیدوار بود.
وی درباره قیمت مسکن در سال جاری نیز پیش بینی کرد: با توجه به سیاست های کلی اقتصادی دولت و نیز مازاد عرضه ای که از گذشته در بازار مسکن پدید آمده است، افزایش قیمت هیجانی و حبابی در بازار غیرمحتمل خواهد بود.