اقدام دولت و بانک مسکن در ساماندهی حاشیه نشین ها
محمد سعید ایزدی معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به جمعیت 19 میلیونی حاشیه نشین و ساکن سکونت گاه های غیر رسمی در کشور، سه عامل خشکسالی، مهاجرت و جا به جایی را دلیل افزایش «بد مسکنی» در کشور اعلام کرد و گفت: دولت تدبیر و امید از ابتدای تشکیل با همکاری بانک مسکن به عنوان بانک عامل بخش مسکن برای رفع مشکلات حاشیه نشینی اقدامات موثری انجام داده است.
وی با تاکید بر اینکه گسترش ابعاد این پدیده به معنای کاهش کیفیت زندگی در شهرهای مختلف کشور است، به پایگاه خبری بانک مسکن گفت: دولت تدبیر و امید برای مقابله با گسترش پدیده حاشیه نشینی و بد مسکنی در بافت های فرسوده شهری، با تدوین سیاست هایی از جمله رسمیت بخشی به این سکونت گاه ها بدون تخریب آنها به افزایش کیفیت زندگی در این مناطق اقدام کرده است.
وی ادامه داد: در این راستا بودجه ساماندهی حاشیه نشینی در دولت تدبیر و امید افزایش یافت. طوری که برای نخستین بار ردیفهای معینی برای ساماندهی سکونت گاه های غیر رسمی از سوی دولت تخصیص یافته است. به عنوان مثال در این دوره ۲۰۰ میلیارد تومان به طور کلی برای مناطق حاشیه نشین کل کشور ، ۹۰ میلیارد تومان به طور خاص برای مشهد، ۳۷ میلیارد تومان برای قم و شیراز و ۲۲میلیارد تومان برای ۴ شهر استان سیستان و بلوچستان تعیین شده است.
مدیرعامل شرکت مادر تخصصی عمران و بهسازی شهری ایران در عین حال تاکید کرد: دولت تا جایی که توانست تسهیلات بانکی بخش مسکن را متنوع کرد. در این خصوص از یک سو نرخ سود تسهیلات کاهش پیدا کرد و از سوی دیگر سقف تسهیلات افزایش یافت. در حال حاضر تمام تسهیلاتی که به بخش خرید اختصاص می یابد در محدوده بافت های فرسوده نیز با ۱.۵ درصد سود کمتر ارایه می شود و سود این تسهیلات ۸ درصد است.
به گفته ایزدی، تسهیلاتی که هم اکنون از سوی بانک عامل بخش مسکن در بافت های فرسوده ارایه می شود در بعضی شهرها بیش از 80 درصد هزینه ساخت را پوشش می دهد که بهترین فرصت استفاده از این تسهیلات برای ساکنان و نیز انبوه سازان فراهم شده است.
معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به تضمین تسهیلات خرید و نوسازی از سوی بانک مسکن تصریح کرد: بانک مسکن برای خریداران تضمین خرید انجام می دهد؛ یعنی در صورتی که خریداران مسکن توان پرداخت اقساط را نداشته باشد بانک تضمین پرداخت اقساط به فروشندگان را بر عهده می گیرد. تمام این مشوق ها در بافت فرسوده هم با شرایطی آسان تر وجود دارد؛ به عنوان مثال در بافت فرسوده نیازی به خانه یکمی بودن نیست.
وی به تاکید رئیس جمهوری در خصوص حل مشکل حاشیه نشینی اشاره کرد و افزود: طبق تاکید رئیس جمهور معضل چند وجهی حاشیه نشینی باید از طریق سیاستی مشترک با حضور تمامی دستگاههای مرتبط مورد توجه قرار داده و برنامهای با مقیاس بزرگتر برای آن ترتیب دهیم.
ایزدی عنوان کرد: از این رو بنا داریم در قالب یک سیاست مشترک ساکنان مناطق حاشیه نشین را به سمت محدوده درونی شهرها سوق دهیم تا به این ترتیب این بخش از اقشار جامعه نیز بتوانند از حقوق شهروندی برخوردار شوند.
وی با اشاره به شناسایی ۱۱۰۰ محله بالغ بر ۶۳ هزار هکتار در ۱۱۰ شهر از مناطق ناکارآمد شهری گفت: پس از شناسایی این مناطق ستادهای شهری موظف کردیم تا متناسب با اولویت این مناطق و طبق برنامهای از پایین به بالا عملیات اجرایی اقدامات ساماندهی را آغاز کنند. معاون وزیر راه و شهرسازی، مشارکتی انجام شدن پروژهها را بهترین نوع اجرای طرحها دانست و گفت: به طور مثال در محله نایسرشهر سنندج به دلیل پایین بودن سرانههای آموزشی برای ساخت یک مدرسه زمین از سوی شهرداری واگذار شده، ساخت بنا به وسیله وزارت راه و شهرسازی و تجهیز آن توسط وزارت آموزش و پرورش به انجام رسید که قطعا روشی کارآمد خواهد بود.