استمرار پیش رونق در بازار مسکن طی چهار ماهه ۹۶
به گزارش پایگاه خبری بانک مسکن، بر اساس تازه ترین گزارش بانک مرکزی از بازار معاملات مسکن طی چهار ماه نخست سال 96 تعداد معاملات آپارتمانهای مسکونی شهر تهران به 51 هزار و 700 فقره رسید که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل تقریبا تغییری نکرده است. به این ترتیب با وجود اینکه میزان معاملات مسکن در تیر 96 با کاهش جزئی حدود 5/5 درصدی نسبت به تیر پارسال مواجه شده و به 14 هزار و 500 فقره رسیده است، اما در مجموع ایام سپری شده از امسال، نوسانهای کاهشی و افزایشی ماهانه به نحوی یکدیگر را خنثی کرده که مختصات «فاز پیش رونق» بازار ملک عملا نسبت به مدت مشابه سال گذشته بدون تغییر باقی مانده است.
از سوی دیگر بررسی سن بنای آپارتمانهای فروخته شده در تیرماه حاکی از استمرار روند کاهشی سهم نوسازها از کل معاملات است؛ روندی که از ابتدای امسال در بازار مسکن حاکم بوده و تقریبا بدون وقفه ادامه یافته است. کارشناسان اعتقاد دارند این واقعیت در بازار مسکن به نحوی با کاهش حجم کل معاملات نیز در ارتباط است.
در حالی که طی کل ماه های سال 95 میزان معاملات مسکن در گروه نوسازهای صفر تا پنج سال ساخت بیش از 50 درصد بود که نشان از تمایل تقاضای مصرفی برای خرید آپارتمانهای نوساز دارد، از فروردین امسال تا کنون این سهم به کمتر از نصف سقوط کرده است، به نحوی که در فروردین ماه 45/7 درصد، اردیبهشت 47/6 درصد، خرداد 46/9 درصد و در تیرماه 46/2 درصد از کل معاملات ماهانه به واحدهای نوساز تا پنج سال ساخت تعلق دارد.
واسطههای ملکی این موضوع را بیش از هر چیز به نحوه قیمتگذاری فایلهای نوساز توسط سازندهها و مالکان نسبت میدهند. آنها بر این باور هستند که مالکان واحدهای نوساز، قیمت پیشنهادی این واحدها را از اواخر سال گذشته تا کنون، بدون تناسب با میانگین رشد قیمت آپارتمان در کل بازار، افزایش دادهاند و همین موضوع سبب شده بسیاری از متقاضیان خرید از تملک فایلهای نوساز صرف نظر کنند.
در عین حال کارشناسان مسکن نیز اعتقاد دارند این وضعیت سبب کاهش جزئی معاملات مسکن در کل بازار شده است. به بیان دیگر تمایل خریداران به تملک واحدهای نوساز و کم سن کاهش پیدا نکرده اما به دلیل افزایش قیمت پیشنهادی این واحدها و ضرورت طی فرآیند چانه زنی که نتیجه بخش بودن آن هم مشخص نیست، آنها ترجیح میدهند به سراغ آپارتمانهای به قیمت رسیده با سن بنای قدری بیشتر بروند و همین موضوع سبب شده سهم نوسازها از کل معاملات کاهش یابد. در این بین گروهی از متقاضیان خرید هم ترجیح دادهاند همچنان برای یافتن واحد نوساز و «به قیمت» جست و جوی خود را ادامه دهند و در نتیجه فرآیند خرید قطعی آنها با توجه به انتظار افزایش قیمت مالکان این گروه از آپارتمانها، طولانی شده است. این موضوع با کاهش 2/5 درصدی حجم معاملات ماهانه در تیرماه خود را نشان داده است.
به گزارش پایگاه خبری بانک مسکن، طی بازه چهار ماهه از فروردین تا تیرماه، متوسط قیمت یک مترمربع بنای واحد مسکونی معامله شده از طریق بنگاههای معاملات ملکی در شهر تهران چهار میلیون و 520 هزار تومان بوده است که نسبت به مدت مشابه پارسال 5/2 درصد افزایش نشان میدهد. این در حالی است که قیمت مسکن در تیرماه نسبت به ماه مشابه سال قبل 6/2 درصد افزایش یافته و به مترمربعی چهار میلیون و 620 هزار تومان رسیده است. به این ترتیب مجموعه اطلاعات حاصل از معاملات ثبت شده در بازار مسکن حاکی از این است که خریداران مسکن قیمتهای پیشنهادی که رشد بیش از محدوده نرخ تورم داشتهاند را پس زده و صرفا افزایش قیمت مورد انتظار که حداکثر متناسب نرخ تورم عمومی است را پذیرفتهاند.