مشاور وزیر راه و شهرسازی خبر داد:
ظهور رونق ملایم در بازار مسکن
غلامرضا سلامی مشاور وزیر راه و شهرسازی، با بیان اینکه مسکن گران ترین کالای ضروری خانوار و یکی از جذاب ترین حوزه های سرمایه گذاری برای فعالان اقتصادی است، به پایگاه خبری بانک مسکن گفت: پیش بینی رونق آرام و ملایم برای بازار مسکن طی ماه های آتی در سال جاری به معنای شکل گیری رونق در بازار مسکن به از جنس سفته بازانه نخواهد بود.
وی در عین حال با تاکید بر آن که رونق سفته بازانه به طور عام یک رویکرد منفی برای بازار مسکن نیست، عنوان کرد: این شکل رونق اگر موتور محرک رونق معاملات و اهرمی برای افزایش ورود متقاضیان به بخش در ابتدای دوره رونق باشد نه تنها بد نیست بلکه مثبت هم تلقی می شود اما نوع شکل گیری آن در کشور ایران به دلیل شدت یافتن آن تبعات بدی را در دوره های گذشته برای بخش مسکن به دنبال داشته است.
مشاور وزیر راه و شهرسازی یکی از عوامل تاثیرگذار بازگشت بازار مسکن به رونق را کاهش اطمینان مردم به سپرده گذاری در بانک ها دانست و افزود: یکی از عواملی که در این مقطع زمانی ممکن است در شکل گیری رونق مسکن موثر باشد کاهش اطمینان مردم به سپرده گذاری در بانک ها و موسسات اعتباری است. اگر درجه اطمینان سپرده گذاران به انباشت پس انداز خود در این محل کاهش یابد به طور طبیعی سبد سرمایه گذاری خود را تغییر داده و به سمت بازار دیگری می روند. در چنین شرایطی از آنجا که بازار مسکن ریسک کمتری نسبت به سایر بازارهای مالی دارد ممکن است در جایگاه انتخاب اول سرمایه گذاران قرار گیرد.
وی ادامه داد: به این ترتیب سرمایه گذاران با خرید خانه و اجاره دادن ملک خریداری شده به این بازار وارد می شوند که می تواند کمک موثری در روشن شدن موتور محرکه رونق مسکن باشد.
سلامی در عین حال بر شکل گیری رونق بدون شوک قیمتی در بازار مسکن تاکید کرد و گفت: آنچه از شواهد بازار مسکن به دست می آید شکل گیری رونق آرام و ملایم بدون شوک قیمتی در این بازار است. ضمن آن که بررسی وضعیت معاملات در مناطق مختلف شهر نیز حاکی از ورود تدریجی متقاضیان مصرفی به این بخش است.
به گفته وی در این روند برخی عوامل بیرونی بخش مسکن در تسریع یا کند شدن روند خروج بخش مسکن از رکود موثر خواهد بود.
این اقتصاددان گفت: یکی از مهم ترین عوامل بیرونی تاثیرگذار بر سرعت خروج بازار مسکن از رکود نرخ غیرمتعارف سود سپرده های بانکی است که با شرایط اقتصادی کشور ناهماهنگ است. در حال حاضر بسیاری از بانک ها و موسسات اعتباری به دلیل کمبود منابع به افزایش نرخ سود سپرده های بانکی روی آوردهاند. پرداخت نرخ سود سپردههای بالای بانکی سبب شده که بسیاری از خانوارها همچنان مایل به انباشت سرمایه خود در حساب های بانکی باشند. بنابراین اگر در آینده تعادلی میان نرخ سود سپرده های بانکی با نرخ تورم عمومی کشور ایجاد شود این فاکتور می تواند به عنوان عامل خروج بازار مسکن از کندی معاملات باشد.
وی در عین حال پیشنهاد داد: برای تحریک بخشی از تقاضای مصرفی بازار مسکن که تسهیلات موجود کفاف نیاز آنها را نمی دهد بازار لیزینگ مسکن راه اندازی شود.