آمارهای بانک مرکزی نشان می دهد
رشد ۹۳.۸ درصدی سپرده های پس انداز بانک مسکن
به گزارش پایگاه خبری بانک مسکن- هیبنا، میزان سپرده های صندوق پس انداز بانک مسکن در تیر ماه سال جاری به 6.5 هزار میلیارد تومان رسیده است. این رقم نسبت به مدت مشابه سال قبل 93.8 درصد رشد کرده است. این رشد در حالی است که میزان رشد سپرده های صندوق پس انداز مسکن در تیر ماه سال 1395 نسبت به مدت مشابه سال قبل 33.2 درصد بوده است. این موضوع نشان می دهد که جذابیت سپرده گذاری در حساب پس انداز بانک مسکن افزایش یافته و احتمالا این روند تا پایان سال جاری تداوم داشته باشد. افزایش این حساب، قدرت تسهیلات دهی در بخش مسکن را تقویت خواهد کرد.
دیگر آمارهای بانک مرکزی، از وضعیت پولی و بانکی کشور نشان می دهد که مبلغ بدهی بانک ها به بانک مرکزی به 108 هزار میلیارد تومان رسیده که به نسبت خرداد ماه 6 درصد رشد داشته است. این در حالی است که رشد ماهانه بدهکاری بانک ها به بانک مرکزی در فروردین ماه و اردیبهشت ماه در سطح یک درصد باقی مانده و در خرداد ماه به منفی یک درصد کاهش داشته است، اما در تیرماه با رشد چشمگیر 6 درصدی مواجه بوده است؛ در مجموع رشد این شاخص در تیرماه به نسبت اسفند ماه 8.2 درصد مثبت بوده است. از سوی دیگر رشد نقطه به نقطه بدهی بانک ها به بانک مرکزی با 5.5 درصد افزایش به نسبت ماه قبل، به 18.7 درصد رسیده است. این افزایش که تقریبا از ابتدای سال سرعت گرفته است، به نظر می رسد به دلیل ساماندهی مشکلات موسسات اعتباری غیرمجاز بوده است. این میزان اضافه برداشت از بانک مرکزی با نرخ جریمه 34 درصد محاسبه می شود.
آمارهای بانک مرکزی نشان می دهد که بدهی دولت به بانک مرکزی در تیرماه سال جاری به نسبت خرداد ماه 3 درصد کاهش داشته است. بدین ترتیب بدهی دولت به بانک مرکزی از مبلغ 36.2 هزار میلیارد تومان در خرداد ماه به 34.9 هزار میلیارد تومان رسیده است. علاوه بر این، بررسی نقطه به نقطه این متغیر نیز حاکی از کاهش رشد بوده است به طوری که رشد نقطه به نقطه بدهی دولت به بانک مرکزی در خرداد ماه 8.6 درصد بوده و در تیرماه به 1.2 درصد کاهش پیدا کرده است. در نتیجه دولت بخشی از بدهی خود را با بانک مرکزی تسویه کرده است.
آمارهای بانک مرکزی نشان می دهد رشد نقطه به نقطه نقدینگی در تیر ماه 23،3 درصد رسیده، این رقم در انتهای سال قبل، 23،2 درصد بوده است. بنابراین این رشد طی چهار ماه نخست تغییر قابل توجهی نداشته است. بر اساس گزارش منتشر شده از سوی بانک مرکزی، نقدینگی در چهارمین ماه سال جاری با 1،4 درصد افزایش نسبت به خرداد ماه، به مقدار 1333 هزار میلیارد تومان رسید. این در حالی است که میانگین نرخ رشد ماهانه نقدینگی از ابتدای سال گذشته تا پایان تیر ماه سال جاری حدود 1،7 درصد بوده است.
حجم پول که از مجموع اسکناس و مسکوک و حجم سپرده های دیداری به دست می آید در تیر ماه سال جاری با 3 درصد کاهش نسبت به خرداد ماه، به حدود 160 هزار میلیارد تومان کاهش یافت. پول که در فروردین ماه سال جاری حدود 5 درصد رشد منفی داشت، در اردیبهشت ماه با یک پرش قابل توجه، حدود 5 درصد رشد مثبت را تجربه کرد و از خرداد ماه وارد یک مسیر نزولی شده بود این مسیر نزولی در تیر ماه نیز ادامه یافت و باعث کاهش یاد شده در حجم پول شد. در سمت دیگر، شبه پول از فروردین ماه سال جاری وارد یک مسیر صعودی شد و تا چهارمین ماه نیز به روند صعودی خود ادامه داد. به طوری که در تیر ماه حجم شبه پول که همان سپرده گذاری بلند مدت است با ثبت بیش از 2 درصد افزایش به رقم 1174 هزار میلیارد تومان رسید.