همواره مبنای همکاری ام صداقت بوده است
عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی در مراسم تودیع پیروز حناچی مشاور فعلی وزیر راه و شهرسازی در حوزه معماری و شهرسازی و معارفه محمد سعید ایزدی در سمت جدید معاونت معماری و شهرسازی اعلام کرد: قطعا تصمیمگیری در این گونه موقعیتها کار بسیار سختی است چرا که با توجه به مجموعه فهمی که از منافع ملی ایران در کشور وجود داشته و تواناییهایی که در بین همکاران بوده و هر کدام نیز دارای ارزشها و برجستگیهای ویژه مربوط به خودشان است، این کار را بسیار دشوار میکند.
آخوندی در این باره تأکید کرد: از آنجایی که همواره مبنای من در همکاری با دوستان و همکارانم بر پایه صداقت بوده و هیچ گاه تلاش نکردم تا کوچکترین اقدامی که حمل بر بی صداقتی است حتی در ذهن خود نیز خطور دهم و همچنین از سویی دیگر اساس تصمیم گیریهای خود را عمدتا کارشناسی و برمبنای توسعه ملی قرار دادم در نهایت تصمیم به این جابهجایی و اتخاذ تصمیم سخت گرفتم.
عضو کابینه دولت تدبیر و امید در ادامه سخنان خود در اشاره به وضعیت شهرنشینی و مفهوم شهری در ایران بیان کرد: متأسفانه ما در ایران در دوره بسیار سختی به سر میبریم و راه ناپیموده بسیار طولانی را در پیش داریم، همچنان که در گفتههای آقای بهشتی به آن اشاره شد بدون شک وضع شهرسازی در ایران وضعیت بسیار آشفتهای بوده و هنوز هم تا رسیدن به یک مرحله قابل قبول اقدامات بسیار سختی وجود دارد.
آخوندی در ادامه با بیان اینکه با توجه به گفتگوهای انجام گرفته به وجود مشکل در ۲ بحث قابلیت جابهجایی و قابلیت سکونت پذیری در حوزه تکنیکی رسیدهایم گفت: واقعیت آن است که در ایران مسائل بسیار پیچیدهای وجود دارد ما در حقیقت راجع به مفهوم شهر و ایران دچار سرگشتگی و گمگشتگی شدهایم، مسائل ما پیچیدهتر از آن بود که بخواهیم اقداماتی تکنیکی برای رفع آنها انجام دهیم.
به گفته وزیر راه و شهرسازی ما ویژگیهایی چون تمدن و مدنیت در مفهوم شهری را که از انضباط، قانون و حق مداری در شهر به وجود میآیند را از دست دادهایم و دارای شهری هستیم که همواره در عرصه تاخت و تاز سوداگران و تصمیمات آنها بوده است.
عضو کابینه دولت تدبیر و امید در ادامه با اشاره به این نکته که شاید عدهای تصور کنند من در این حوزه بسیار اغراق میکنم گفت: در هر صورت من بر این باور هستم که ما طی چند دهه آینده در ایران درگیر مشکلات گفته شده هستیم، وقتی یک نظام شهرنشینی از قاعده خارج میشود دیگر نمیتوان به راحتی و با یک تصمیم دولتی و اداری آن را به قاعده برگرداند.
آخوندی در این باره ادامه داد: در حقیقت آنچه که ما امروز در شهرها میبینیم جز فرسودگی از درون و حاشیه نشینی و بی انضباطی از برون نیست که هر دوی آن ها نیز ۲ روی یک سکه هستند، این موارد حقیقتی هستند که مفهوم شهر، قانون و شهروند را از دست دادهاند.
وی با تأکید بر اینکه همه شواهد در نظام شهر نشینی فعلی حاکی از عدم تعادل در شهرهاست گفت: در حال حاضر ۱۵ میلیون نفر در منطقه بزرگ تهران زندگی میکنند که در مقایسه با جمعیت شهری ایران رقم کمی نیست، ما هم اکنون در این کلان شهر دارای ۵۰۰ هزار خانه خالی هستیم با وجود آن که جمعیت بسیار بالایی در فلاکت ممتد زندگی میکنند، به واقع این چه عدم تعادلی است؟ بحرانی که به هیچ وجه با دستور یک تصمیم دولتی حل نخواهد شد.
آخوندی با تأکید بر این نکته که متأسفانه ما هنوز در مورد فهم شهر نشینی به تفاهم نرسیده و باید بر سر آن گفتگو کنیم گفت: ما باید بدانیم که شهر چیست و چگونه میخواهیم به آن برگردیم، شهری که حکایت از حقوق، مدنیت، شهروند، فرهنگ و ادب، موسیقی و هنر، اذت، آسایش و امنیت داشته باشد، به واقع در این حوزه دارای گرفتاریهای بسیار زیادی هستیم.
وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اینکه نکته تحلیلهای عده بسیاری بر تداوم روشهای قبلی در رفع مشکلات شهرسازی بود گفت: من این مسئله را در مجلس شورای اسلامی نیز بیان کردم که قطعا اگر رشد و توسعه به مفهوم سابق بخواهد ادامه پیدا کند من نمیخواهم در کسب این افتخار سهیم بوده و کاری انجام دهم، به عقیده من ساختمانی ارزشمند است که بتواند مدنیت را برمبنای شهرنشینی شکل دهد.
آخوندی همچنین اظهار کرد: از روز اولی که در سال ۹۲ با شهرداری به گفتگو پرداختیم بحث بر این بود تا ببینیم در تهران تا چه اندازه ظرفیت سکونت پذیری ایجاد شده است، طبق آمار در حال حاضر این ظرفیت بیش از ۱۱ میلیون نفر است در حالی که بر اساس طرح جامع کلان شهر تهران این رقم نباید از ۸.۷ میلیون نفر فراتر میرفت.
عضو کابینه دولت دوازدهم با بیان این مطلب که همچنان عدهای بر تداوم این روش اصرار داشته و تصور میکنند شهردار امروز تهران اگر بخواهد وظیفه خود را به خوبی انجام دهد باید ۲ میلیون ظرفیت دیگر به این رقم اضافه کند گفت: بدون شک این تصور عین بی راهه بوده و نادرست است، به همین دلیل است که ما در این دوره کار سختی را در پیش رو داریم و از آن سخت تر پیدا کردن مفهوم واقعی ایران بوده که در آخر کار باید در شهرهای ما دارای نشان و علائم خاص خود باشد.
به گفته این مقام مسئول تا کنون هزاران میلیارد تومان در شهرها به ویژه تهران هزینه شده است اما آیا پردیس، پرند و شهرهای مشابه آنها نشانی از ایران دارند؟ به واقع در شهرهای مختلف ما چه نشانهایی از ایران و ایرانی باقی مانده است؟ ما در آخر کار نمیتوانیم در ناکجا آبادها زندگی کنیم، قطعا بازگشتن به مفهوم ایران و برجسته کردن آن در کشور به یک معضل تبدیل شده است.
آخوندی با تأکید بر اینکه بدون شک مفهوم ایران در کشور در غربت به سر میبرد گفت: عدهای تصور میکنند چرا وزیر راه به جای ساخت راه و جاده به گفتن این مسائل میپردازد، ولی به عقیده من واقعیت آن است که اگر قرار نیست ما در ایران زندگی کرده و مفهوم ایرانی – اسلامی برای ما مطرح نیست چرا باید این همه رنج را تحمل کنیم، به واقع این مسائل پایدارترین مسائل شهرنشینی در کشور است که عدهای به آن اهمیت نمیدهند و تصور میکنند این گونه افرادی کارآمد به شمار میروند ولی باید بگویم قطعا کارآمدی زمانی پدید میآیند که فردی بتواند تمدنی پایدار را در کشور ایجاد کند.
وی در این باره افزود: قطعا افرادی با این تصورات میتوانند اقداماتی حجو، کمی و انفجاری در شهرها انجام دهند ولی قادر به ایجاد اندیشهای پایدار نیستند. بدون شک شما نمیتوانید از اصفهان، قزوین، تبریز و ... چشم پوشی کنید، شما اگر به شیراز افتخار میکنید به دلیل جان مایه موجود در معماری آن است، به واقع توسعه کالبدی بیجان چه لطفی دارد؟
این مقام مسئول در ادامه سخنان خود باز آفرینی شهری را سیاست اصلی خود در حوزه توسعه شهری اعلام کرد و افزود: باز آفرینی شهری به معنای بازگشتن به مفهوم شهر، توسعه، مدرنیته و ایران است، زمانی که به تمامی این مفاهیم بازمیگردیم شاهد تعادل خواهیم بود، تعادلی تحت عنوان ایران مدرن مدنی بر مبنای حقوق و قانون که رسیدن به آن مستلزم گفتگوی بسیار زیاد خواهد بود.
آخوندی ضمن اشاره به حضور در جلسه ستاد بازآفرینی استان اردبیل خاطر نشان کرد: من در این جلسه نیز یادآور شدم آمار کشور در سال ۹۵ ارقام بسیار کلان و تکان دهندهای بوده که نشان میدهد کشور در چه کج راههای قرار گرفته است، طبق این آمار بیش از ۲۴ میلیون خانوار و بیش از ۲۷ میلیون خانه در کشور وجود دارد که بر اساس آن نباید مشکلی در حوزه مسکن در کشور وجود داشته باشد، ولی آیا به واقع به همین گونه است؟
آخوندی با تأکید بر اینکه ما قطعا در کشور به دنبال میراث ارزشمند مکتوب نیز هستیم گفت: بدون شک همه میدانند که ساختمانها در این عرصه از برجستگی بسیار بالایی برخوردار هستند.
وی ادامه داد: من از آقای ایزدی نیز میخواهم تا همچنان مفهوم بازآفرینی شهری را در دستور کار اصلی خود قرار داده و همه ضوابط را در چارچوب این مفهوم مورد بازنگری قرار دهد.
به گفته این مقام مسئول تمامی مسائل مربوط به آمایشهای سرزمینی، توسعه منطقهای، طرح ناحیه، طرحهای جامع و تفصیلی همه باید بر مبنای باز آفرینی مورد بازنگری قرار بگیرد.
عضو کابینه دولت تدبیر و امید در ادامه سخنان خود با تأکید بر اینکه ما در زمان فعلی به رستاخیز اندیشهای در حوزه معماری و شهرسازی برمبنای باز آفرینی شهری در کشور نیاز داریم گفت: ما نباید همانند گذشته شهر را به عنوان یک فضای کالبدی نگاه کنیم بلکه باید با دید یک سازمان اجتماعی به آن بنگریم، امری که برای تحقق آن نیاز به بازنگری تمامی بخشهای مربوط به آن حوزه داریم.
وزیر راه و شهرسازی در پایان ضمن ابراز امیدواری نسبت به این امر که همه ما با همکاری یکدیگر به ویژه اهالی فکر و حرفه و سایر سازمانهای شریک در این حوزه بتوانیم بازگشتی به مفهوم اصلی ایران و شهرنشینی داشته باشیم گفت: به تصور من کانون اصلی این توجه، تمدن ایران شهری است که عقیده دارم برای رسیدن به آن باید به مفهوم تمدن و فرهنگ ایرانی بازگردیم.