معاون وزیر راه و شهرسازی مطرح کرد:
بهبود شاخص های بخش مسکن در سال های اخیر
علی چگینی در گفت و گو با پایگاه خبری بانک مسکن- هیبنا، ضمن مرور مهم ترین شاخصهای آماری بخش مسکن در سالهای اخیر، گفت: شاخص هایی نظیر تراکم خانوار در واحد مسکونی، کیفیت ساخت و ساز و شاخص دسترسی به مسکن، نمایانگر وضعیت کنونی بخش مسکن در کشور هستند که اغلب آنها بهبود یافته است.
وی با بیان اینکه پیشی گرفتن موجودی مسکن از تعداد خانوارها در سالهای اخیر به مفهوم وضعیت مطلوب سرمایهگذاری و تولید در بخش مسکن است، گفت: همچنین شاخص «دسترسی به مسکن» که از حاصل تقسیم بهای یک مسکن متوسط به کل درآمد خانوار در یک سال به دست میآید، طی سال های اخیر به دلیل ثبات نسبی قیمت مسکن کاهش یافته و در نتیجه دسترسی به مسکن مساعدتر شده است.
چگینی از بهبود شاخص تراکم خانوار در واحد مسکونی هم خبر داد و افزود: این شاخص در طول 20 سال اخیر روند کاهشی داشته است، طوری که تراکم خانوار در واحد مسکونی در سال 75 معادل 1/14 بوده اما این میزان در سال 95 به 1/06 کاهش یافته است؛ ضمن اینکه اگر واحدهای مسکونی خالی و اقامتگاه دوم را نیز در این شاخص لحاظ کنیم، تراکم خانوارد در واحد مسکونی به زیر یک و معادل 0/84 واحد خواهد رسید. بر این اساس حتی بدون لحاظ خانههای خالی، در حال حاضر 1/06 خانوار در هر واحد مسکونی زندگی میکند که نشان از بهبود وضعیت مسکن دارد.
معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی در عین حال چالش کنونی بخش مسکن را پدیده «بد مسکنی» دانست و گفت: با وجود بهبود شاخصهای کیفی مسکن و نیز تولید و عرضه مطلوب سالهای گذشته، حدود یک سوم از جمعیت شهرنشین کشور در سرپناه نا مناسب نظیر بافتهای فرسوده یا سکونت گاههای غیر رسمی زندگی میکنند. افزون بر این، اقشار کم درآمد و خانوارهای تحت پوشش نهادهای حمایتی در مضیقه مسکن قرار دارند.
وی معتقد است آنچه که به شیوع بد مسکنی در کشور دامن زده، افزایش تقاضای سوداگری در مقاطعی از چند دهه اخیر است که منجر به افزایش قیمت مسکن شده و دشواری دسترسی به مسکن برای اقشار کم درآمد و آسیب پذیر را تشدید کرده است.
چگینی با بیان اینکه عدم افزایش درآمد خانوارها متناسب با نرخ تورم عمومی نیز از قدرت خرید خانوارها در سالهای گذشته کاسته است، یادآور شد: تنها در سالهای 94 و 95 رشد درآمد واقعی خانوار به میزان بسیار اندکی مثبت بوده و در سالهای قبل از آن فاصله قابل توجهی از نرخ تورم داشته است.
معاون وزیر راه و شهرسازی مهم ترین رویکرد و برنامه این وزارتخانه در بخش مسکن را باز گرداندن و تقویت قدرت خرید متقاضیان مصرفی مسکن عنوان کرد و افزود: مرور تجربه دیگر کشورها نیز این موضوع را تایید میکند که افزایش قدرت خرید متقاضیان از طریق اعطای تسهیلات بانکی، یکی از مهم ترین روشها برای برون رفت از شرایط رکود است.
وی ادامه داد: در این روش امکان بازگشت رونق اولیه به بازار مسکن تسهیل خواهد شد و با هدایت بازار مسکن به سوی خریداران مصرفی، از بروز تقاضای سوداگری و ایجاد هر گونه شوک آنی در بازار جلوگیری میشود.
چگینی با تاکید بر اینکه بافت های فرسوده و کم برخوردار شهری و نیز سکونت گاههای غیر رسمی نیازمند توجه ویژه هستند، گفت: مجموعه نظام برنامه ریزی در بخش مسکن از جمله شبکه بانکی باید در برنامههای خود سوگیری مناسبی در این حوزه داشته باشند.
وی با بیان اینکه اقشار کم درآمد که مخاطب برنامه مسکن اجتماعی هستند، در زمره ضعیف ترین اقشار قرار دارند که دولت در برابر آنها واجد مسوولیت اجتماعی، حقوقی و اخلاقی است، خاطر نشان کرد: دولت باید در یک نظام فراگیر اجتماعی حق دسترسی به مسکن برای این گروه را نیز فراهم کند.
چگینی تامین مسکن خانه اولیها و زوج های جوان متناسب با تمکن مالی و نوع نیاز آنها را یکی دیگر از سر فصلهای برنامه ریزی وزرات راه و شهرسازی در بخش دسترسی به مسکن عنوان کرد و در عین حال گفت: نمیتوان وزارت راه و شهرسازی را به تنهایی مسوول تحولات بخش مسکن که خود جزئی از اقتصاد کلان است، دانست. اما این وزارتخانه باید برای اقشار کم درآمد و نیازمند، به سامان کردن فضای سکونت و ارتقای کیفیت و ایمنی ساختمان ها کوشش کند.