آمارهای بانک مرکزی در شهریور ماه نشان می دهد

بازگشت نرخ تورم به محدوده تک رقمی

دسته بندی : اقتصاد کلان
۱۳۹۶/۰۷/۰۸
آمارهای بانک مرکزی نشان می دهد که نرخ تورم متوسط در شهریور ماه با ثبت رقم ۹.۹ درصد به سطح تک رقمی بازگشت. نرخ تورم از خرداد ماه سال جاری به سطح دو رقمی رسیده بود.
پایگاه خبری بانک مسکن

به گزارش پایگاه خبری بانک مسکن- هیبنا، نرخ تورم متوسط در شهریور ماه به سطح تک رقمی بازگشت. پیش بینی می شد که اگر رشد شاخص بهای مصرف کننده در شهریور ماه نسبت به مرداد ماه کمتر از 0.8 درصد باشد، نرخ تورم متوسط به سطح تک رقمی باز خواهد گشت. حال آمارهای بانک مرکزی نشان می دهد که تورم ماهانه در شهریور ماه به سطح 0.3 درصد رسیده است. نرخ تورم ماهانه در مرداد ماه نیز در سطح 0.2 درصد گزارش شده و به طور کلی تابستان سال جاری، نوسان قابل توجهی در سطح قیمت ها رخ نداده است. با این روند میانگین تورم ماهانه در نیمه نخست سال جاری معادل با 0.3 درصد ثبت شده است.

بر اساس دیگر آمارهای بانک مرکزی، نرخ تورم نقطه به نقطه شاخص بهای مصرف کننده در نیمه نخست سال جاری به سطح 8.4 درصد رسیده است. این رقم نسبت به ماه قبل 0.2 واحد درصد کاهش یافته است. نرخ تورم نقطه به نقطه در سال جاری یک روند نزولی را طی کرده و از سطح 12.7 درصد به روند کاهشی خود تا سطح 8.4 درصد ادامه داده است. تورم نقطه به نقطه تغییرات شاخص بهای مصرف کننده در یک ماه مورد بررسی نسبت به ماه مشابه سال قبل است. البته در فروردین ماه سال 1395، نرخ تورم نقطه به نقطه با ثبت رکورد 7.3 درصد به کمترین سطح طی نیم دهه گذشته رسید، اما پس از آن مسیر نرخ تورم نقطه به نقطه تا پایان این سال صعودی شد. حال بار دیگر نرخ تورم نقطه به نقطه در مسیر نزولی قدم گذاشته و احتمال دارد در ماه های آتی رکورد شکنی مجدد در کاهش نرخ تورم نقطه به نقطه رخ دهد.

کند شدن رشد شاخص بهای مصرف کننده باعث شد که بازهم نرخ تورم متوسط یا 12 ماهه به سطح تک رقمی بازگردد. بر اساس آمارهای بانک مرکزی نرخ تورم متوسط در شهریور ماه معادل 9.9 درصد ثبت شده است. ثبت این رقم در حالی بود که نرخ تورم متوسط در خرداد ماه سال جاری به سطح دو رقمی رسیده بود، اما آمارهای جدید نشان می دهد که نرخ تورم توان باقی ماندن در سطح دو رقمی را نداشته است و پس از یک فصل باز هم به سطح تک رقمی بازگشت. روندی که به نظر می رسد در فصل پاییز نیز تداوم داشته باشد.

به نظر می رسد با این روند تورمی، مراجع معتبر بین المللی و حتی نهادهای داخلی پیش بینی های خود را از نرخ تورم تغییر دهند. مسوولان بانک مرکزی پیش بینی کرده بودند که اگر بهای هر بشکه نفت در سطح 50 دلار باقی بماند، نرخ تورم متوسط تا پایان سال به 11.9 درصد برسد. به نظر می رسد که با انتشار آمارهای جدید پیش بینی بانک مرکزی از نرخ تورم پایان سال تعدیل خواهد شد و حداقل به سطح زیر یازده درصد برسد. بر اساس گزارش فوریه 2017 میلادی صندوق بین المللی پول پیش بینی می شود میانگین نرخ تورم ایران (شاخص قیمت مصرف کننده) از 8.9 درصد در سال 2017 به 11.2 درصد در سال 2018 افزایش یابد. برای آینده نرخ تورم در نیمه دوم نیز می توان سه سناریو در نظر گرفت. در سناریو خوش بینانه اگر نرخ تورم ماهانه به اندازه میانگین نیمه نخست (0.3 درصد) حرکت کند، نرخ تورم متوسط سال 1396 به 8.3 درصد خواهد رسید. در یک سناریو میانه اگر نرخ تورم ماهانه به اندازه میانگین نیمه دوم سال قبل (0.9 درصد) باشد، نرخ تورم میانگین به 9.7 درصد خواهد رسید. اگر در یک سناریو بد بینانه نرخ تورم ماهانه ماه های پیش رو تا پایان سال به اندازه میانگین فصل زمستان سال قبل (1.4 درصد) رشد کند، نرخ تورم تا پایان سال به 10.4درصد خواهد رسید. بنابراین به نظر نمی رسد که حتی در بدترین حالت نیز نرخ تورم از سطح یازده درصد بیشتر شود، مگر این که در نیمه دوم سال اتفاق غیر منتظره ای در اقتصاد ایران رخ دهد.


کلید واژه ها


ارسال نظر

تعداد کاراکتر 0 از 4000