گزارش شاخص بهای مصرف کننده در آبان ماه منتشر شد
تغییر مسیر تورم در میانه پاییز
به گزارش پایگاه خبری بانک مسکن- هیبنا، گزارش شاخص بهای مصرف کننده در آبان ماه بر اساس سال پایه ۱۳۹۵ منتشر شد. بانک مرکزی در توضیح این شاخص عنوان میکند که شاخص بهای مصرف کننده معیار سنجش تغییرات قیمت کالا و خدماتی است که از سوی خانوارهای شهرنشین ایرانی به مصرف میرسد. این شاخص به عنوان وسیلهای برای اندازهگیری سطح عمومی قیمت کالاها و خدمات مورد مصرف خانوارها و یکی از معیارهای سنجش تغییر قدرت خرید پول کشور محسوب میشود. از تغییرات این شاخص، میتوان نرخ تورم را در بازههای مختلف محاسبه کرد. جدیدترین گزارش بانک مرکزی حاکی از آن است که شاخص بهای مصرفکننده در آبان ماه به رقم ۸. ۱۰۹ واحد رسیده است. روندی که حکایت از تغییر مسیر شاخص دارد. شاخص بهای مصرف کننده از فروردین تا مرداد ماه سال جاری در کانال ۱۰۷ واحدی قرار داشت و تنها در این محدوده نوسان میکرد اما در ماه های شهریور و مهر، این شاخص وارد کانال ۱۰۸ واحدی شد و بلافاصله در آبان ماه در سطوح بالایی کانال ۱۰۹ قرار گرفته است. با این روند، بعید است که در ماه بعد، شاخص بهای مصرف کننده در کانال ۱۰۹ واحدی باقی بماند و احتمالا به کانالهای بالایی خواهد رسید.
افزایش شاخص بهای مصرف کننده نشان میدهد که تورم ماهانه در ماه آبان نسبت به ماههای دیگر، تغییر قابل توجهی داشته است. تورم ماهانه، تغییرات شاخص بهای مصرف کننده در یک ماه نسبت به ماه قبل است. در آبان ماه تورم ماهانه معادل با ۳. ۱ درصد گزارش شده است. این رقم تقریبا در یک سال و نیم گذشته (۱۷ ماه) بیشترین میزان بوده است و از این حیث یک رکورد محسوب میشود. بر اساس آمارهای بانک مرکزی، در مهر ماه تورم ماهانه تنها ۴. ۰ درصد بوده است. همچنین در هفت ماه نخست سالجاری «میانگین تورم ماهانه» به میزان ۳. ۰ درصد گزارش شده است. در نتیجه این موضوع نشان میدهد که تورم ماهانه آبان؛ نشانی از ماههای گذشته ندارد و یک آمار منحصر به فرد محسوب میشود. کارشناسان معتقدند که مرز تورم ماهانه برای رصد و نظارت بانک مرکزی در ایران ۸. ۰ درصد است، به این معنی که تورم بالای ۸. ۰ درصد، یک علامت هشدار برای سیاستگذار پولی محسوب میشود. طبیعتا تداوم حرکت تورم ماهانه بالای این مرز میتواند موجب واکنش سیاستگذار پولی شود. به طور طبیعی در نیمه دوم سال، نرخ تورم به شکل طبیعی افزایش مییابد، در نتیجه این احتمال وجود دارد که در ماههای آتی نیز این روند در نرخ تورم مشاهده شود.
دیگر معیاری که از تغییرات شاخص بهای مصرفکننده مورد توجه قرار میگیرد، نرخ «تورم نقطه به نقطه» است. تورم نقطه به نقطه در آبان ماه، تغییرات شاخص بهای مصرف کننده در این ماه نسبت به آبان ماه سال گذشته است. در حقیقت این نرخ تورم، تغییرات شاخص بهای مصرفکننده در دو ماه مشابه به فاصله یک سال را در نظر میگیرد. نرخ تورم نقطه به نقطه در بسیاری از کشورها به عنوان نرخ تورم معیار، برای سیاستگذار و اقتصاددانان محسوب میشود. بر اساس آمارهای بانک مرکزی نرخ تورم نقطه به نقطه در آبان ماه به ۶. ۹ درصد رسیده است. این رقم در مهرماه ۴. ۸ درصد ثبت شده بود و نشان میدهد که طی یک ماه ۲. ۱ واحد درصد به نرخ تورم نقطه به نقطه افزوده شده است. این آمار نیز تایید میکند، نرخ تورم آبان ماه، نقطه عطفی در مسیر تورم اقتصاد ایران در سال ۹۶ محسوب میشود. نرخ تورم نقطه به نقطه در فروردین ماه سالجاری ۷. ۱۲ درصد ثبت شد و پس از آن یک مسیر نزولی را آغاز کرد، به نحوی که تا پایان نیمه نخست سالجاری نرخ تورم نقطه به نقطه به ۴. ۸ درصد رسیده است. در مهرماه نیز نرخ تورم نقطه به نقطه در سطح ۴. ۸ درصد قرار داشت، اما آمار آبان ماه مسیر تورم را عوض کرد و نرخ تورم نقطه به نقطه در مسیر افزایشی قرار گرفت.
سومین نرخ تورم قابل محاسبه از شاخص بهای مصرفکننده، نرخ تورم متوسط یا دوازده ماهه است. این سنجش تورمی به دلیل اینکه دارای حافظه ۲۴ ماهه است، مهمترین معیار سیاستگذار برای هدفگذاری در ایران محسوب میشود. نرخ تورم متوسط، تغییرات شاخص بهای مصرفکننده در ۱۲ ماه منتهی به آبان ماه سالجاری نسبت به ۱۲ ماه مدت مشابه سال قبل را در نظر میگیرد. براساس آمارهای بانک مرکزی نرخ تورم میانگین در آبان ماه به ۹. ۹ درصد رسیده که نسبت به ماه قبل ۱. ۰ واحد درصد افزایش یافته است. این روند در حالی است که نرخ تورم میانگین از تیرماه سالجاری پس از ثبت نرخ تورم ۱. ۱۰ درصدی، وارد یک مسیر کاهشی تا مهرماه شد. آمار جدید در آبان ماه نشان میدهد که تغییر مسیر علاوه بر تورم ماهانه و نقطهبهنقطه در آمار نرخ تورم متوسط نیز مشاهده میشود.