تغییر منطقه هدف خریداران مصرفی در بازار مسکن
به گزارش پایگاه خبری بانک مسکن-هیبنا به نقل از دنیای اقتصاد، بررسی تغییرات حجم معاملات آپارتمان در مناطق ۲۲ گانه پایتخت طی ماه گذشته نشان میدهد در مناطق متوسط و مقصد اصلی خریداران - همچون مناطق ۴ و ۵ - سریال ریزش ماهانه حجم معاملات همچنان ادامه دارد؛ اما در برخی از مناطق جنوبی و مجاور خط میانی شهر، فروش واحدهای مسکونی افزایش پیدا کرده است. آپارتمانهای ارزان در این مناطق به ۵ علت، به محل خرید اولیه «تقاضای مصرفی آسیبدیده از جهش قیمت» تبدیل شده است.
به گزارش پایگاه خبری بانک مسکن-هیبنا به نقل از دنیای اقتصاد، بررسیهای میدانی و همچنین آمارهای رسمی از وضعیت معاملات مسکن شهر تهران نشان میدهد مهرماه امسال، بخش عمدهای از تقاضای خرید آپارتمان تحت تاثیر جهشهای پیدر پی قیمت مسکن طی ماههای اخیر با یک چرخش محسوس از مناطق مصرفی و پرتقاضای واقع در نیمه شمالی شهر تهران (عمدتا مناطق ۴ و ۵) به مناطق جنوبی پایین دست خط میانی پایتخت و برخی از مناطق واقع در محدوده بافتهای فرسوده منتقل شده است. این چرخش منطقهای معاملات مسکن عمدتا تحت تاثیر ناامید شدن برخی از متقاضیان -به خصوص خانهاولیها- از خرید آپارتمان در مناطق مصرفی شهر تهران و پناه بردن به سایر مناطق برای خرید مقدماتی در بازار مسکن مهر ماه رصد شد. بخش قابل توجهی از متقاضیان خرید مسکن به خصوص خانهاولیهایی که به دلیل جهشهای پی در پی قیمت واحدهای مسکونی در مناطق پرتقاضا و پرمعامله شهر تهران همچون مناطق ۴ و ۵ پایتخت و تضعیف توان خرید عملا از بازار و نوسانات قیمتی عقب مانده و دیگر قادر به خرید آپارتمان در این مناطق نیستند اخیرا مقصد مورد نظر خود را برای خرید مسکن از این مناطق به مناطق پایین دست خط مرزی دو نیمه شمال و جنوب شهر تهران تغییر دادهاند. این گروه از متقاضیان که پیش از این در جست و جوی خرید واحد مسکونی به قصد سکونت در مناطق مصرفی و پرتقاضا بودند علاوه بر تغییر مقصد معاملاتی خود، اقدام به خرید مقدماتی آپارتمان برای حفظ ارزش دارایی نقدی خود در برابر تورم ملکی در مناطق پایینتر شهر میکنند؛ این در حالی است که این واحدها نه به قصد سکونت بلکه به منظور حفظ ارزش دارایی متقاضیان و به قصد عرضه به بازار اجاره این مناطق خریداری میشوند. هر چند این گروه از متقاضیان مسکن در واقع همان متقاضیان مصرفی بازار ملک هستند اما از آنجا که قصد سکونت در این واحدها را ندارند، خرید آنها به نوعی سرمایهگذاری محسوب میشود. تحقیقات میدانی «دنیای اقتصاد» نشان میدهد هم اکنون مناطق جنوبی نزدیکتر به نوار مرزی دو نیمه شهر تهران مورد استقبال برخی از متقاضیان مصرفی به منظور خرید مقدماتی از بازار مسکن قرار گرفته است. همین موضوع منجر به افزایش حجم معاملات خرید مسکن در برخی از این مناطق به رغم ریزش محسوس حجم معاملات خرید آپارتمان در سایر مناطق در مهرماه شده است. مهرماه امسال، حجم معاملات خرید آپارتمان در مناطق مصرفی متوسط رو به بالای شهر تهران، همچون مناطق ۲، ۴ و ۵، برای چندمین بار متوالی افت کرد و بازار مسکن در این مناطق تحت تاثیر ریزشهای ماهانه و سریالی تعداد معاملات خرید، همچنان در رکود معاملاتی به سر میبرد؛ این مناطق، مناطقی هستند که از خرداد امسال تا پایان مهرماه حجم معاملات خرید آپارتمان در آنها مرتبا و بهصورت ماهانه کاهش یافته است. ریزش منظم و سریالی حجم معاملات مسکن که بهصورت افت ماهانه تعداد معاملات خرید آپارتمان در این مناطق خود را نشان داده است تحت تاثیر جهش پی در پی قیمت آپارتمانهای عرضه شده به بازار فروش مسکن و تضعیف مکرر قدرت خرید متقاضیان در این مناطق بروز کرده است؛ به طوری که منطقه ۵ شهر تهران مهرماه امسال در مقایسه با اردیبهشت سال جاری با کاهش ۴۴ درصدی حجم معاملات خرید مسکن رو به رو شد و همچنین حجم معاملات خرید آپارتمان در منطقه ۴ تهران نیز در همین بازه زمانی-مهرماه امسال در مقایسه با اردیبهشت ۹۷-معادل ۵۷ درصد ریزش کرد.
این موضوع نشان میدهد تعداد معاملات خرید آپارتمان در دو منطقه پرتقاضا و پرمعامله شهر تهران-مناطق ۴ و ۵-در شرایط فعلی نسبت به ابتدای سال جاری تقریبا نصف شده است؛ این افت محسوس در تعداد مبایعهنامههای منعقد شده در بازار مسکن این دو منطقه پرتقاضا، در مهرماه نیز تجربه شد. مهرماه امسال، تعداد معاملات خرید آپارتمان در منطقه ۴ شهر تهران ۱۷ درصد و در منطقه ۵ معادل ۱۰ درصد در مقایسه با شهریورماه افت کرد؛ این در حالی است که در برخی مناطق جنوبی شهر تهران که در مجاورت خط میانی پایتخت واقع شدهاند و بخش عمدهای از مساحت آنها جزو محدوده بافت فرسوده شهر تهران محسوب میشود حجم معاملات خرید مسکن در مهرماه با رشد چشمگیری همراه شد. از سوی دیگر در برخی دیگر از این نوع مناطق، میزان افت حجم معاملات خرید آپارتمان کمتر از میزان افت حجم معاملات مسکن در کل مناطق شهر تهران بود. مهرماه امسال، حجم معاملات خرید مسکن در شهر تهران در مقایسه با شهریور، حدود ۹ درصد کاهش یافت؛ ۱۸ منطقه از ۲۲ منطقه شهر تهران رشد منفی تعداد معاملات خرید آپارتمان را تجربه کردند و تنها در چهار منطقه شهر تهران حجم معاملات خرید مسکن تحت تاثیر چرخش منطقهای معاملات خرید آپارتمان با رشد مثبت همراه شد. مناطق ۹، ۱۹ و ۲۰ شهر تهران سه منطقهای هستند که تحت تاثیر چرخش منطقهای معاملات مسکن، مهرماه امسال، حجم معاملات آپارتمان در آنها نسبت به شهریور، بهطور محسوس و قابل توجهی افزایش یافت. تعداد معاملات خرید مسکن در منطقه ۹ شهر تهران در مقایسه با شهریور ۲۰ درصد، در منطقه ۱۹ معادل ۳۳ درصد و در منطقه ۲۰ برابر با یک درصد افزایش یافت؛ این در حالی است که در مناطقی مانند ۲۲، ۱۷، ۱۸، ۱۱ و حتی مناطق ۷ و ۸ که جزو مناطق میانی شهر تهران محسوب میشوند میزان افت حجم معاملات خرید آپارتمان در آنها مهرماه امسال در مقایسه با شهریور کمتر از میزان افت حجم معاملات خرید مسکن در کل مناطق شهر تهران بود. حجم معاملات خرید مسکن مهر ماه امسال در مقایسه با ماه قبل از آن، در منطقه ۲۲ معادل ۷ درصد، در منطقه ۱۷ معادل ۷ درصد، در منطقه ۱۸ معادل یک درصد و در منطقه ۱۱ معادل ۷ درصد کاهش یافت؛ میزان ریزش تعداد معاملات خرید مسکن در همین بازه زمانی در منطقه ۷ شهر تهران ۵ درصد و در منطقه ۸ پایتخت معادل ۴ درصد بود.