شورای عالی بورس، پارلمان بازار سرمایه است، به آن اعتماد کنیم
به گزارش پایگاه خبری بانک مسکن-هیبنا به نقل از شبکه اخبار اقتصادی و دارایی ایران (شادا)، دکتر فرهاد دژپسند در سخنان خود در این جلسه اظهار داشت: امروز یکی از سخت ترین روزها برای من است زیرا بازار سرمایه مدیر توانمندی مانند آقای قالیباف را از دست می دهد.
وی افزود: اگر اقدامات غیر حرفه ای برخی که فضا را سنگین کردند، نبود؛ می توانستیم کماکان آقای قالیباف را برای تداوم حضور در پست ریاست سازمان بورس داشته باشیم، ولی متاسفانه آنقدر شرایط را برای او سخت نمودند که وی برای بار دوم، استعفای خود را ابتدا به رسانه ها و سپس به شورای عالی بورس جهت بررسی ارایه داد.
وزیر اقتصاد تصریح کرد: برخی رفتار ها، دخالت ها و اظهار نظر های غیر حرفه ای مانع از تعادل بخشی به بازار سرمایه شد.
دکتر دژپسند با اشاره به انتخاب محمد علی دهقان دهنوی معاون سابق امور اقتصادی وزارت اقتصاد به عنوان رییس جدید سازمان بورس و نیز ناراحتی خود بخاطر رفتن وی از پست پیشین، اظهار داشت: زمانی که آقای دهقان به وزارت اقتصاد آمد من گفتم، تنها یک معلم دانشگاه نیست و در عرصه سیاست گذاری و اجرا، سابقه طولانی دارد و برای اقتصاد کشور یکی از بهترین ها است.
وی افزود: خوشبختانه آقای دهقان دهنوی در دو سال اخیر در تمام حوزه های ماموریتی معاونت امور اقتصادی وزارتخانه، خوش درخشید و نشان داد قابلیت اجرایی بسیار بالایی دارد.
وزیر اقتصاد ادامه داد: اتفاقا یکی از عرصه هایی که آقای دهقان دهنوی در مدت حضور خود در معاونت اقتصادی وزارتخانه به آن خیلی خوب کمک کرد، عرصه سیاست سازی و مقررات نویسی برای بازار سرمایه بود.
وی با اشاره به رای بالای اعضای شورای عالی بورس در جلسه روز گذشته خود به ریاست دهقان دهنوی گفت: همگان باید محکم پشت دهقان دهنوی بایستیم.
وزیر اقتصاد در بخش دیگری از سخنان خود با قدردانی از زحمات و تلاش خبرنگاران رسانه های گروهی برای پوشش اخبار بازار سرمایه، از آنان خواست، گزارش عملکرد ارائه شده از سوی رییس پیشین بازار سرمایه در جلسه را با دقت و بخوبی انعکاس دهند.
وی تصریح کرد: آمار ارائه شده مبین این است که در این دوره کوتاه، چقدر عملکرد متنوع،تحول زا و توسعه آفرین در این حوزه صورت گرفته و خیلی از کارهای آن تبدیل به الگو شده است.
وزیر اقتصاد تصریح کرد: ارزیابی مدیریت بازار سرمایه، باید در عرصه ریل گذاری ها و نهاد سازی ها، سنجیده شود که آمار موجود مبین عملکرد خوبی در این زمینه است.
وی افزود: امروز نقد شوندگی بازار سرمایه مورد تاکید است و پذیرش شرکت ها در بورس سرعت گرفته و حداکثر در یک ماه صورت می گیرد.
دژپسند با اعلام اینکه در عرصه بازار گردانی، ظرف دو ماه، به اندازه 10 سال، در بازار سرمایه پیشرفت داشته ایم، گفت: این نشانه مدیریت خوب بازار سرمایه کشور است.
وی تصریح کرد: تعیین قیمت، کار مدیریت بازار بورس نیست، بلکه این بازار، محل کشف قیمت است.
وزیر اقتصاد یادآور شد: ممکن است در اثر تحریم های ظالمانه دشمنان و فشار حداکثری آنها، دولت بخواهد برخی کالا ها را تحت حمایت و تنظیمات خاص قیمتی قرار دهد اما باید بدانیم که در بازار سرمایه، این کار ممکن نیست.
وزیر اقتصاد در ادامه اعلام کرد: در 10 ماهه امسال، تامین مالی در بازار سرمایه به 500 هزار میلیارد تومان رسیده است.
وی افزود: من ابتدای شروع کار آقای قالیباف در بازار سرمایه به او گفتم باید به این رقم در این بازار برسیم و خوشبختانه این رقم در ده ماهه محقق شد و این در حالی است که طی سال 1398، مجموع تامین مالی از طریق بازار سرمایه، 264 هزار میلیارد تومان بود.
وزیر اقتصاد در ادامه گفت: نامه ای آمده که در آن اعتراض شده است که چرا طی حد فاصل یکم تیر ماه تا 25 مرداد ماه، شرکت های حقوقی، اقدام به عرضه سهام در بورس کرده اند؛ در حالی که این باید باعث افتخار باشد که حقوقی ها در دوره افزایش ورود مردم به بورس، با این کار خود، باعث جلوگیری از افزایش حباب قیمت ها شده اند.
دژپسند با اشاره به تصویب لایحه افزایش سهام از محل سلب حق تقدم در بورس توسط مجلس شورای اسلامی این مصوبه را به نقل از عده ای، "طلایی" خواند و یادآور شد: وقتی تقاضا برای فروش سهام افزایش می یابد ، یکی از راه های جلوگیری از حباب؛ افزایش عرضه اولیه و شناوری است و وقتی تقاضا در بازار کم است، حقوقی ها باید با خرید مانع از ریزش بازار شوند.
وی ادامه داد: خوشبختانه قوانین مورد نیاز برای هر دو دوره مذکور، از مجلس شورای اسلامی و نهاد های مسئول گرفته شده تا نقش بازار سرمایه در اقتصاد و تامین مالی اقتصاد و نیز تعیین و هدایت دارندگان سرمایه های خرد برای سرمایه گذاری صحیح، دیده شود.
وزیر اقتصاد تصریح کرد: ارزیابی عملکرد مدیران بازار سرمایه، باید در این وادی صورت بگیرد و نه در فضای غبار آلوده سیاسی که عده ای می خواهند ابری را پراکنده کنند تا عملکرد مدیران پنهان شود و دل سرمایه گذاران خرد را خالی کنند.
وی گفت: باید به این سوالات جواب داد که آیا بازار سرمایه می تواند بدون حقوقی ها شکل مناسبی داشته باشد و آیا درست است که با دلواپس کردن حقیقی ها در بازار، موجب رفتن سرمایه آنها به بازار های دیگر شد؟
دژپسند با بیان اینکه امروز بازار سرمایه، بازاری 50 میلیون نفری است، گفت: در چنین بازاری، "مراقبت" ها باید متفاوت باشد و به همین خاطر، این مطالبه فعالان بازار سرمایه را قبول دارم که رییس سازمان بورس باید در خیلی از مجامع سیاست گذاری حضور ثابت داشته باشد.
وزیر امور اقتصادی و دارایی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به دستور تاریخی مقام معظم رهبری در خصوص آزاد سازی سهام عدالت و احاله اقدامات مربوط به این واگذاری به سازمان بورس و اوراق بهادار اظهار داشت: این نشان میدهد قابلیت های لازم در بازار سرمایه وجود دارد و توسعه این بازار، امری اجتناب ناپذیر، خارج از تعارفات مرسوم و کاملا واقعی است.
دژپسند با اعلام این که سود آوری شرکت های بورسی در 9 ماهه امسال، نسبت به مدت مشابه، سه برابر شده است، گفت: این یعنی بازار سرمایه، از نظر شاخص های اقتصادی، از پویایی لازم برخوردار است.
وزیر اقتصاد با بیان اینکه امروز، به یمن برنامه های اجرا شده در بازار سرمایه، این بازار می تواند به صور گوناگون، تامین کننده تقاضای دارندگان سرمایه های خرد باشد، تصریح کرد: بازار سرمایه متعلق به دستگاه، دولت یا حزب سیاسی خاصی نیست، بلکه متعلق به کشور و مردم نجیب ما است و همه به آن نیاز داریم.
دژپسند اعلام کرد: خوشبختانه اتفاق خوبی در حال رخ دادن است و مقدمات راه اندازی یک شرکت حدودا 150 هزار میلیارد تومانی فراهم شده است و به زودی می توانیم پذیره نویسی آن را شروع کنیم.
وی یادآور شد: البته راه اندازی و پذیره نویسی این شرکت، بصورت مرحله ای است و در این مدل، سهامداران بزرگ، صندوق ها و پذیره نویسی مردمی وجود خواهد داشت.
وزیر اقتصاد این اقدام را فعالیتی "اساسی" و "پایدار" عنوان کرد که بسیار طلایی خواهد بود.
دژپسند در بخش دیگری از سخنان خود اذعان کرد تعادل بخشی به این بازار، نیازمند آرامش فضا است.
وی با بیان اینکه توسعه بازار سرمایه با "شاخص" سنجیده نمی شود؛ شاخص بورس را مبین دو عامل "پیرامون" و "عملکرد شرکت ها" دانست و گفت: بازار سرمایه باید قابلیت پیدا کند و شرکت ها باید حضور داشته و عرضه اولیه ها به هیچ وجه متوقف نشوند؛ سهامداران نباید نگران نقد شوندگی سهام خود باشند؛ اوراق تبعی باید خیلی راحت در بازار منتشر و معامله شود و بازار گردان ها نیز مطابق تعاریف استاندارد، به کار خود ادامه دهند.
دژپسند با بیان اینکه باید بگذاریم بازار سرمایه بکار خود ادامه دهد، تصریح کرد: اگر ما دیدیم بازار 50 میلیون نفری ما، خیلی بزرگ شده و جای خوبی برای خیلی چیز ها است، نباید بر سر شاخه نشسته و بن را ببریم.
وی با تشبیه بازار سرمایه به کشتی که همگان بر آن سوار هستیم، افزود: اگر این کشتی با بیانات، نامه ها، و توئیت های ما آسیب ببیند، همه دچار مشکل می شویم.
وزیر اقتصاد با بیان اینکه مسیر ما در تعادل بخشی به بازار سرمایه، سخت اما امکان پذیر است، گفت: خوشبختانه این بازار، سرمایه عظیم انسانی همراه خود دارد و افرادی در آن مشارکت فکری دارند که
دیدگاه هایشان بسیار عمیق و مبتنی بر تجربیات و دانش بین المللی است.
وی با تاکید بر اینکه هر کسی باید به نوبه خود، به دهقان دهنوی در این مسیر کمک کند، تصریح کرد: سرمایه ذاتا ترسو است و بنا براین با تهدید و ترساندن مردم، در این مسیر خواهیم لغزید و ره بجایی نمی بریم.
وزیر اقتصاد یادآور شد: البته من از اواسط خرداد این عبارت را گفته ام که کسانی که وارد بازار سرمایه می شوند باید بدانند، تصمیم هایشان نیازمند "مطالعه، مشاوره و معامله" است.
وی افزود: من حتی یک بار گفته بودم، "دقت، دقت، دقت" و بار دیگر در سخنرانی ام در صدا و سیما گفته بودم که مردم پرتفوی خود را چه داخل و چه بیرون بازار سرمایه، در یک سبد نگذارند.
دژپسند تاکید کرد: اینها الزامات بازار سرمایه است و برای ورود و فعالیت در آن حتما باید مشاوره گرفت.
وزیر اقتصاد توسعه بازار سرمایه را، راهی بدون برگشت خواند و گفت: با دیدگاهی که نزد دولت، مجلس و قوه قضاییه وجود دارد و ان شاءالله توسعه پیدا خواهد کرد، شاهد بودیم که در جلسات پیاپی، مسایلی را به شورای عالی بورس ارجاع دادند و این خیلی مهم است که ما به پارلمان بازار سرمایه اعتماد کنیم و آن را مرجع نهایی حل و فصل مسایل این بازار بدانیم.
دژپسند گفت: زمانی که مقام معظم رهبری، حل و فصل مساله سهام عدالت را به شورای عالی بورس ارجاع دادند؛ من گفتم ایشان بسیار درک عمیقی از مسایل دارند که امر را به متولی آن ارجاع داده اند.
وی افزود: خوشبختانه این امر را هم الان داریم می بینیم که پشت هم اتفاق می افتد.
وزیر اقتصاد با تاکید مجدد بر اینکه بازار سرمایه متعلق به هیچ حزب و جناح ودستگاه دولتی نیست، یادآور شد: برای تعادل بخشی به این بازار وتوسعه و تعمیق آن نیازمند همدلی، همیاری و همت جمعی و هم افزایی گسترده هستیم.