آمارهای بانک مرکزی نشان می دهد
رشد ۴۸ درصدی تسهیلات دهی در سال ۹۹
به گزارش پایگاه خبری بانک مسکن-هیبنا، بانک مرکزی آمارهای پولی و بانکی را تا پایان سال 99 منتشر کرد. آمارهای منتشر شده از سوی بانک مرکزی نشان میدهند در طول سال 99، مطالبات شبکه بانکی ازدولت 31.6 درصد نسبت به سال 98 افزایش یافته است. ترکیب این افزایش بدهی به این صورت است که بدهیهای دولت به بانک مرکزی بیش از 49هزار میلیارد تومان کاهش یافته است. اما برخلاف این کاهش بدهی دولت به بانک مرکزی، بدهیهای دولت به شبکه بانکی شاهد رشد قابل توجهی بود و معادل 27درصد افزایش یافته است.کاهش بدهیهای دولت به بانک مرکزی در حالی است که پایه پولی در سال 99 شاهد رشدی 29 درصدی بوده است.محل اصلی این افزایش در پایه پولی به ترتیب رشد خالص داراییهای خارجی بانک مرکزی و مطالبات بانک مرکزی از بانکها بوده است. با توجه به شرایط تحریمی بخش اصلی از افزایش داراییهای خارجی بانک مرکزی و شبکه بانکی مربوط به افزایش نرخ تسعیر ارز است؛ نرخ تسعیر مشخص میکند که هر دلار از دارایی خارجی بانک مرکزی یا شبکه بانکی با چه نرخ ارزی به ریال تبدیل میشود. افزایش این نرخ موجب میشود بدون آنکه تغییری در اندازه داراییهای خارجی رخ بدهد شاهد انبساط ریالی این داراییها باشیم. همچنین طبق این آمار ضریب فزاینده پایه پولی در سال 99 به عدد 7.62 رسیده است که نسبت به سالهای 98 و 97 رشد قابلملاحظهای را نشان میدهد.ضریب فزاینده نشاندهنده آن است که درصورت خلق یک ریال پایه پولی از سوی بانک مرکزی این رقم در شبکه بانکی نهایتا منجر به خلق چند ریال دیگر میشود.این عدد در سال 98 و 97 به ترتیب 7 و 7.08 بوده است.
آمار منتشر شده بانک مرکزی اطلاعات مربوط به سپردهها و تسهیلات شبکه بانکی را نیز درون خود گنجانده است. سرفصل مربوط به بدهی بخش غیر دولتی حاکی از کل تسهیلاتی است که شبکه بانکی برای امور مختلف اقتصادی به مشتریانی به غیر از دولت و موسسات وابسته به آن پرداخت کرده است. مقایسه آمار سال 99 با آمار سال 98 نشان میدهد که میزان تسهیلاتدهی بانکها رشد 48.4 درصدی را تجربه کرده است. این در حالی است که این رقم در سال 98 معادل 23.6 درصد و در سال 97 معادل 20.2 درصد بوده است. این رشد قابل توجه و چشمگیر تسهیلاتدهی شبکه بانکی به بحران اقتصادی ناشی از پاندمی کرونا برمیگردد. در ایام کرونا که کسبوکارها با مشکلات متعدد اقتصادی مواجه شده بودند و رکود ناشی از قرنطینه حیات اقتصادی آنها را تهدید میکرد، شبکه بانکی با تمدید مهلت بازپرداخت تسهیلات این کسبوکارها کمی از فشار اقتصادی آنها کم کرد.
این موضوع باعث شده تا میزان تسهیلاتدهی نسبت به سالهای 98 و 97 رشدی بیش از 100درصد را تجربه کند. از سوی دیگر سپردههایی که توسط مشتریان بانکها تحت عنوانهای حسابهای قرضالحسنه، جاری و مدتدار در اختیار آنها قرار میگیرد با نام سپردههای بخش غیردولتی در ترازنامه شبکه بانکی شناسایی میشود. این بخش در سال 99 رشدی 41.4 درصدی را تجربه کرده است. این عدد در سال 98 معادل 32 درصد و در سال 97 معادل 23 درصد بوده است. آمار مربوط به سپردههای سال 99 را میتوان براساس زیرگروهها بررسی کرد.