مشاور بانکی اتاق بازرگانی ایران در گفت‌و‌گو با ایبنا:

قانون هیات عالی بانک مرکزی اصلاح شود/ برنامه افزایش ورودی ارز به کشور

دسته بندی : اقتصاد کلان
۱۴۰۴/۱۱/۲۳
سیاست ارز تک نرخی موجب شده تا عرضه ارز در بازار بیشتر شود، این موضوع در ادامه به ثبات بازار ارز و تخصیص بهتر ارز کمک می کند.
پایگاه خبری بانک مسکن

به گزارش پایگاه خبری بانک مسکن - هیبنا و به نقل از ایبنا محمدمهدی رئیس زاده؛ مشاور بانکی اتاق بازرگانی ایران طی سخنانی اظهار داشت: ارز ترجیحی تفاوت عمده‌ای با نرخ کالای وارداتی و نرخ کالایی که به دست مصرف کننده می‌رسید با قیمت تمام شده دارد و هر تجارتی باید حاشیه سود مناسب و استانداردی داشته باشد.

رئیس زاده بیان کرد: در زمانی شرکت‌های دولتی مانند شرکت بازرگانی دولتی عهده دار دریافت ارز ترجیحی بودند و کالا را وارد کشور می‌کردند، به دلیل تحریم، واردات کالا‌های اساسی به عوامل واسطه‌ای منتقل شد، اما عوامل واسطه‌ای هدف‌های دولت را پی گیری نمی‌کردند و کالا‌ها با قیمت گران به دست مصرف کننده می‌رسید.

مشاور بانکی اتاق بازرگانی ایران عنوان کرد: با گذشت زمان که تورم بیشتر شد، تفاوت نرخ ارز ترجیحی با قیمت کالا‌هایی که به دست مردم رسید، بیشتر شد، بنابراین تک نرخی کردن ارز بهترین اقدام برای بهبود اقتصاد از نظر تئوری‌های اقتصادی است.

وی افزود: اجرای هر سیاستی باید در زمان خودش اعمال شود و شرایط کنونی زمان مناسبی برای تک نرخی کردن ارز نبود، زیرا زمانی که تورم در کشور ۵۰ درصد است، قبل از اینکه یکسان سازی نرخ ارز اجرا شود، باید آگاهی و آموزش به مردم داده می‌شد. حال که یکسان سازی نرخ ارز اجرا شده، کالا برگی که به مردم داده می‌شود باید تمام هزینه‌های یکسان سازی نرخ ارز را پوشش دهد.

این فعال اقتصادی اظهار داشت: حذف ارز ترجیحی یک کار پسندیده‌ای است که همیشه فعالان اقتصادی و واحد‌های تولیدی از این موضوع استقبال کرده‌اند، به خصوص واحد‌های تولیدی کوره دار مانند صنایع فولاد، پتروشیمی، سیمان، شیشه و بلور و... از تک نرخی کردن ارز منتفع می‌شوند، به ویژه اینکه این صنایع زیر شرکت‌هایی نیز دارند که وابسته به شرکت مادر هستند.

رئیس زاده تصریح کرد: یک بنگاه اقتصادی برای اینکه دست به تولید و صادرات بزند، اول بررسی می‌کند که ایا قوانین کشور در حمایت از تولید است، و اگر در حمایت از تولید بود قوانین به خوبی اجرا می‌شود یا خیر؛ بنابراین اجرای دقیق قانون به رشد تولید و صادرات در کشور منجر خواهد شد.

بهبود نظام ارزی با حذف ارز ترجیحی

مشاور بانکی اتاق بازرگانی ایران گفت: حذف ارز ترجیحی به رشد صادرات کمک خواهد کرد و در ادامه به بهبود نظام ارزی منجر خواهد شد. بهبود نظام ارزی مسئله‌ای بود که همیشه مورد گلایه کارشناسان و فعالان اقتصادی بود حال با حذف ارز ترجیحی این موضوع محقق خواهد شد.

این فعال اقتصادی با اشاره به اینکه هماهنگی و هم افزایی مسئولان اقتصادی برای بهبود شرایط اقتصادی و بازار ارز ضروری است، گفت: باید سیاست‌های پولی با سیاست‌های مالی هماهنگ باشد و نمی‌توان گفت بانک مرکزی در مورد سیاست‌های پولی و مالی و برخورد با تورم به تنهایی مسئول است. این در حالی است که به عنوان نمونه ناترازی‌هایی که به وجود آمده ربطی به بانک مرکزی ندارد، این موضوع موجب شده بانک مرکزی دچار بیشترین فشار شود.

وی افزود: به عبارت دیگر همه دستگاه‌ها باید به بانک مرکزی کمک کنند تا این بانک بتواند بازار ارز و اقتصاد را مدیریت کند و همچنین دستگاه‌ها باید برنامه‌ای تدوین کنند تا ورود ارز و درآمد‌های ارزی بیشتر شود تا بانک مرکزی تخصیص ارز را بهبود ببخشد.

ریزش بازار ارز با بهبود ارتباطات بین المللی

رئیس زاده با اشاره به اینکه مسائل سیاسی تاثیر عملی و روانی بر بازار ارز و اقتصاد دارد، گفت: هر زمان که مذاکره سیاسی صورت می‌گرفت، نرخ ارز سریع شروع به ریزش می‌کرد. این در حالی است که اتفاق خاصی در اقتصاد روی نداده است؛ بنابراین بعد روانی موجب کاهش انتظارات تورمی شد. در این شرایط بهبود ارتباطات بین المللی موجب ریزش بازار ارز و بهبود شرایط اقتصادی خواهد شد.

مشاور بانکی اتاق بازرگانی ایران تصریح کرد: در گذشته سیستم بانکی ایران در جهان مطرح بوده به طوری که کشور‌های اطراف برای آموزش بانکداری به کشور ما می‌آمدند، اما به واسطه تحریم‌ها سیستم بانکداری کشورمان دچار زوال شد. با این حال در حال حاضر اصلاحات خوبی در این حوزه صورت گرفته و کشور به سمت بانکداری دیجیتالی حرکت کرده است تا مراجعات مردمی به شعب را کاهش دهد.

این فعال اقتصادی گفت: در شرایطی که کشور روابط خوبی با کشور‌های جهان داشته باشد و تحریم‌ها را کاهش دهد، بانک مرکزی با قدرت به سیاست‌ها خود ادامه خواهد داد. ضمن این که در این شرایط انسجام اقتصادی نیز قوی‌تر خواهد شد.

شایسته سالاری در نظام بانکی اهمیت زیادی دارد

مشاور بانکی اتاق بازرگانی ایران با اشاره به ضرورت تشکل اتاق فکر و استفاده از جوانان تحصیل کرده و با هوش در پست‌های دولتی، گفت: وقتی انگلیس می‌خواهد برای بانک مرکزی رئیس کل انتخاب کند، اطلاعیه استخدام منتشر می‌کند تا طبق ضوابطی از سراسر دنیا یک نفر را برای رئیس کل بانک مرکزی استخدام کنند؛ بنابراین شایسته سالاری در نظام بانکی اهمیت زیادی دارد.

مشاور بانکی اتاق بازرگانی ایران مردم وقتی می‌بینند که مسئولان در بانک مرکزی جلسه برگزار می‌کنند و رئیس کل بانک مرکزی با ارتباط با استان‌ها به دنبال بهبود معیشت مردم است، روحیه می‌گیرند و این گردهمایی باعث افتخار است.

رئیس زاده عنوان کرد: در گذشته که شورای پول و اعتبار داشتیم، اتاق بازرگانی در این شورا یک رای داشت، اما در هیات عالی کنونی، اتاق بازرگانی حضور ندارد، بنابراین باید قانون اصلاح شود و اتاق بازرگانی به عنوان نماینده بخش خصوصی و تشکل‌های صنفی حق رای در هیات عالی بانک مرکزی داشته باشد.

ثبات بازار ارز و تخصصی بهتر ارز با اعمال سیاست تک نرخی

این فعال اقتصادی با اشاره به اینکه تک نرخی کردن موجب افزایش منابع ارزی می‌شود، گفت: به طور معمول ارز تک نرخی با نرخ ارز آزاد اندکی اختلاف دارد، در این مواقع صادر کننده به دلیل اینکه اهمیت زیادی به حیثیت خود در نظام بانکی می‌دهد، از این فاصله اندک می‌گذشت و اقدام به رفع تعهد ارزی می‌کند. این موضوع موجب شده تا عرضه ارز در بازار رسمی بیشتر از تقاضا شود. این موضوع در ادامه فاصله نرخ ارز رسمی و غیر رسمی را کاهش می‌دهد؛ بنابراین تک نرخی کردن ارز ورود ارز به کشور و منابع ارزی را افزایش خواهد داد و این موضوع در ادامه به ثبات بازار ارز و تخصیص بهتر ارز منجر خواهد شد.

وی خاطر نشان کرد: چنانچه روابط اقتصادی ایران با دنیا بهبود یابد و هم زمان سیاست تک نرخی کردن ارز اعمال شود، نیاز‌های مردم به خوبی پاسخ داده خواهد شد و قدرت رقابت بنگاه‌ها نیز افزایش خواهد یافت. با وجود تحریم‌ها کشور ترکیه در برخی از پروژه‌ها با ایران قرار داد بسته است، یعنی تولید در ایران، اما با برند ترکیه انجام و صادرات صورت می‌گیرد؛ بنابراین کشور پتانسیل خوبی برای صادرات دارد.

رئیس زاده در پایان با اشاره به اینکه انسجام تیم اقتصادی دولت باید سرلوحه فعالیت‌ها باشد، گفت: عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی سابقه فعالیت در بانک مرکزی و وزارت اقتصاد را دارد و در این دوران رابطه خوبی با مجلس و اتاق بازرگانی و تشکل داشته و در جریان امور قرار دارند. همچنین ایشان ریاست شورای گفت‌و‌گو دولت و بخش خصوص را داشته‌اند. به دلیل تجربه بالایی که همتی دارد، حضور ایشان در بانک مرکزی نوید بخش نتایج خوب اقتصادی است.



ارسال نظر

تعداد کاراکتر 0 از 4000